Актуални HR теми

Как личният бранд популяризира работодателя ви

Връзката между recruitment и branding всъщност е много по-дълбока, отколкото повечето хора си представят.
Все по-голямата популярност на професията recruiter и все по-голямата нужда на компаниите от агенции, които са специализирани в процеса по подбор, поставя акцент върху въпроса: как да изберем на кого да се доверим в морето от recruiter-и?
Изграждането на личен бранд е основата на доверието у вашите бъдещи кандидати и клиенти. Личният бранд може да ви отвори много врати и да ви изстреля няколко стъпки пред конкуренцията. Ненапразно съществува и сентенцията: „Първо ти работиш за името си, после – то работи за теб.“
Дотук всичко звучи много привлекателно, но как да го постигнем?
Ето няколко стъпки за изграждане на успешен личен бранд:
1. Ангажираност в социалните медии
Да бъдете активни в социалните медии, когато става въпрос за бизнес, съвсем не означава единствено да сте онлайн постоянно и да споделяте куп мемета. За да постигнете добре таргетирана ангажираност в социалните медии, уверете се, че сте в контакт с други хора от вашата индустрия, с потенциалните си клиенти и с общностите, от които сте част. Публикувайте през акаунтите си в социалните медии регулярно и със замисъл – това е един от най-добрите начини да бъдете забелязани от повече хора в кратък период от време. Изградете свой собствен стил на комуникация и поднасяне на информацията към последователите си. Включвайте се в дискусии относно теми, свързани с професионалната ви сфера, само ако наистина има какво да кажете - изказвайте се подготвени и с аргументи, и бъдете готови да отговаряте на въпроси и коментари от последователите си.
2. Участие в събития и семинари
Да бъдете част от общността офлайн е също толкова важно. Посещаването на различни събития, семинари, конференции, които са пряко свързани с вашия професионален път, може да допринесе в няколко насоки. Първо – създавате личен контакт с други хора от индустрията (от вас зависи какво впечатление ще изградите). Второ – запознавате се с нови потенциални клиенти. Трето – поддържате и надграждате нивото си на информираност относно иновациите във вашата професионална област. И не на последно място – презентирате освен себе си, и компанията, в която работите – не забравяйте, че вие сте нейната ходеща визитна картичка!
3. Създаване на отличителност
Всъщност това не е последната, а най-важната стъпка – създаване на отличителност и разпознаваемост. Защо хората да се доверят на вас и вашата компания? Помислете – с какво се отличавате, с какво сте по-различни? Как да го предадете на аудиторията по такъв начин, че да внушите именно това – ,,аз съм различен и неповторим!‘‘? Тази стъпка изисква най-голямото усилие, но е най-ключова. Помислете кои са силните ви страни и използвайте въображението си, за да намерите начин да ги свържете с ценностите на компанията, в която работите и да ги превърнете в свое собствено конкурентно предимство.
 
Създаването на личен бранд отнема време и изисква постоянство, търпение, отдаденост и кураж. Но в крайна сметка – няма пряк път към успеха, нали така? Бъдете смели и преследвайте мечтите си до край.