Как успешно да „продадеш” себе си на интервю за работа?

Теодора Ковачева
24/10/2023

Поканени сте на интервю за работа за желана от вас позиция? Страхотно! Сега трябва да представите себе си успешно, за да я получите и ето тук идва най-трудната част за мнозина. Впечатляващите автобиографии и блестящи препоръки може да са достатъчни, за да ви осигурят интервюто, но те няма да ви „подарят” работата.

След като седнете на „горещия стол” само от вас зависи това да „продадете” себе си като професионалист. Самата концепция за представяне по време на интервю за работа е доста плашеща за всеки кандидат, освен ако той не работи в сферата на продажбите. Никой не иска да звучи арогантно или нахално, или по-лошо - отчаяно. Но научаването как да се саморекламирате по убедителен начин е ключово по време на интервю за работа.

Като експерти по подбор на кадри, ние разбираме колко е трудно това и затова сме тук, за да помогнем с пет съвета. В края на статията ще намерите и данните от анкетите, които публикувахме този месец в нашия LinkedIn профил на тема „търсене на работа“.

1. Опознайте своята „марка”

Помислете за Apple, Coca Cola или McDonalds. Най-успешните марки познават и следват себе си: тяхната визия, мисия, цел и култура. По същия начин работодателите търсят хора, които познават и изпълняват своята „цел на марката“, защото с яснотата идва и страстта. Трябва сами да разберете какво ви движи напред и какво е важно за вас, за да се представите успешно и да докажете, че сте подходящи за компанията.

2. Почувствайте се комфортно да говорите за себе си

Позволете си да говорите за себе си положително и да се гордеете с вашите постижения. Можете да практикувате това умение преди интервюто, като говорите пред огледало, помолите приятел да ви изслуша или просто си говорите на глас, докато вършите нещо друго.Една техника, която може да ви помогне, е представянето на конкретни данни с вашите постижения. Направете списък с неща, които сте постигнали, като например колко пари сте спестили по проект, процента, с който сте намалили текучеството на персонал за определен период от време или колко точно са се увеличили продажбите под ваше ръководство. Това ще добави ниво на обективност към вашите твърдения. Не забравяйте, че не трябва да правите разлика между това да сте горди с постиженията си и това да сте самовлюбени. Първото е обвързано с поведения и успехи в работата, а другото са убеждения в собствените качества.

3. Опознай публиката си

Една от най-важните тактики в продажбите е да познавате добре клиентите си. В случай, че „продавате” себе си на интервю, жизненоважно е да разберете нуждите и желанията на потенциалния работодател, доколкото е възможно. Опознайте компанията, индустрията и човека, който ви интервюира. Опознайте техния стил и култура. Проучете последните им новини. Задайте си въпроса: „Какво е необходимо да притежава един кандидат за ​​тази роля?“ След като разработите отговора си, не забравяйте да помислите за отговори на често срещани въпроси за интервю ( виж статията със списък от най-често задаваните въпроси тук) и използвайте думи, които показват вашето разбиране за тяхната позиция и вашите уникални способности, с които отговаряте на техните нужди.

4. Планирайте точките си на говорене

Запишете защо сте най-добрият кандидат, като изберете думи, които съответстват на качествата, които работодателят търси. Запомнете основните си точки, за да можете да ги представите естествено. Подготовката и практиката ще ви помогнат да „продадете” себе си. Един от начините да практикувате точките си за говорене е да обмислите 30-секундна реч за себе си. Можете да създадете лично резюме, като комбинирате ключовите акценти от вашия опит и личностни качества в 25 думи или по-малко. Вашата цел тук е да останете в темата и да накарате всяка дума да има значение. Една възможна структура за вашата реч е въведение, последвано от кариерни цели и постижения, които ви отличават от останалите кандидати. За максимално въздействие имайте предвид „публиката” си и избягвайте неясни термини като лоялност, учтивост и доброта, освен ако не можете да ги обвържете директно с работата.

5. Отличи се сред конкуренцията

Опитайте се да задавате въпроси, които показват, че сте проучили компанията предварително. Може да попитате за продуктите или плановете на компанията за бъдещето. Помислете за тактично споделяне на нещо положително за вашия опит с компанията като потребител, ако можете. Можете дори да представите някои идеи за нов продукт или услуга. Процесът по наемане понякога включва интервю с десетки кандидати, затова се опитайте да ви запомнят по професионален начин, който се откроява.

За да приложите правилно тези съвети, обмислете внимателно позицията, за която кандидатствате и вашата квалификация. Ще откриете, че предварителната подготовка ви помага да се отпуснете и да се представите по най-добрия начин.

Ето и малко статистика от нашите над 12 000 последователи в LinkedIn относно техния опит с търсенето на работа.

„От колко време си в търсене на работа?”

Чудесно е да видим, че една немалка част от абонатите в нашата Линкдин мрежа не са в търсене на работа, а още 29% са в процес от по-малко от 6 месеца. КОВИД-19 направи ситуацията на пазара на труда доста комплексна и мнозина загубиха работата си. Бихме могли да приемем този резултат като знак за съвсезамнето на пазара и връщането му към нормалното състояние, в което бизнесите се разрастваха и често търсеха нови служители.

„Кой е основният критерии, който те мотивира да кандидатстваш за работа?”

Очаквано, на този въпрос хората масово са отговорили, че ключовите елементи, които ги мотивират да кандидатстват за дадена позиция са заплатата и възможностите за кариерно израстване. От друга страна, определено е изненада колко малък процент от гласувалите всъщност се вълнуват от социалните придобивки, които компанията-работодател предлага. Една от възможните причини за това е, че в последно време компаниите предлагат стандартен и сходен пакет със социални придобивки, като с нищо не се отличават от конкурентите си, що се отнася до този критерий. Когато всички предлагат едно и също е логично то да не е сред ключовите фактори при избора на работодател. Това ни води до факта, че допълнителните придобивки са недоразвита ниша за изпъкване пред конкурентите от страна на работодателите.

„Кои са основните канали, чрез които търсиш работа?”

Отговорите на тази анкета доказват, че въпреки наличието на все по-иновативни и интерактивни платформи за търсене на работа, класическите сайтове с отворени работни възможности остават най-предпочитани. Цели 70% от гласувалите потвърждават, че това е основният източник на обяви за работа за тях. От една страна това е разбираемо, защото те все още не са приложими за всички сектори на труд, но от друга, можем да заключим, че платформите не са достатъчно адекватно позиционирани сред хората, за да бъдат разпознаваеми и търсени. Има и други алтернативни канали, като например социалните мрежи и платформи, като nPloy.

„Кой е най-важният елемент за успешно търсене на работа?”

47% от гласувалите потребители отчитат силната мрежа с контакти за най-важен елемент за успешното търсене на работа. Това е логично, защото различните контакти могат да предложат разнообразни възможности за развитие, както и да дадат препоръки. От друга страна, цели 43% вярват, че силното резюме е ключът към новата работа. Това е вярно, но до някъде. Добрата автобиография може да доведе до покана за интервю, но работата се печели само ако кандидатът се представи успешно. Ето защо е толкова важно да умеем да „продадем" собствената си марка правилно.

„Кой аспект от търсенето на работа намираш за най-голямо предизвикателство?”

Всеки един от аспектите на търсенето на работа сам по себе си е предизвикателство, но със сигурност някои затрудняват повечето хора. В този случай, според 37% от отговорилите, най-трудни са преговорите за самата оферте. Това е съвсем нормално, особено когато става въпрос за кандидат без достатъчно богат опит, което пък автоматично води до по-ниско самочувствие пред потенциалния бъдещ работодател. Писането на автобиография и мотивационно писмо не отстъпват по трудност за кандидатите и това също не е изненада, тъй като често е необходимо те да бъдат редактирани и персонализирани според дадена обява и изисквания на компанията Х. Ето защо тук ще те поканим да се присъединиш към Лабораторията за таланти на HRS, в рамките на Тук-Там Кошер, където ще имаме работилници с полезни съвети от консултанти по подбор и на двете теми!

„Кое е най-голямото ти “главоболие” по отношение на търсенето на работа?”

Мнозинството определя липсата на обратна връзка след кандидатстване по отворена позиция за най-дразнещ елемент от търсенето на работа и това е съвсем разбираемо. Когато един кандидат е отделил време да персонализира автобиографията си или да напише мотивационно писмо съвсем логично очаква да получи някакъв коментар, но за съжаление това рядко се случва тъй като експертите по подбор често са затрупани с работа. Тук е моментът да ти напомним за приложението nPloy, което винаги гарантира обратна връзка след като кандидатурата е обработена.

„Коя е най-важната офисна придобивка за теб?”

Както един от последователите ни обясни в коментар, често обедната почива е прекалено къса, за да се стигне до близък ресторант, да се обядва и да се върне на време. В този ред на мисли съвсем логично, цели 42% от отговорилите смятат, че безплатни закуски и напитки в офиса са много важна придобивка, която би ги мотивирала да кандидатстват или да изберат конкретен работодател. Всъщност в доста компании започват да предлагат такъв тип комплименти към служителите си и това е благодарение на навлизането на нуждата от развитие на работодателската марка.

Тази информация беше ли интересна за теб? Ако търсиш сходни с повече статистики от проучвания и наши анализи по темата виж и тези блог статии: