Удовлетвореността на служителите и връзката с работодателската марка

Теодора Ковачева
24/10/2023

През последните две десетилетия различни анализатори изследват взаимовръзката между удовлетвореността на служителите на резултатите на дадена компания.

Днес, за никого не е тайна, че доволните служители са ключът към доволните клиенти, но това не е всичко. Много често служителите, които са щастливи на работното си място се превръщат в ефективна реклама за компанията, подобно на органичната реклама от доволни клиенти.

Това може да се случи по различни поводи, при разговор с бизнес партньори или приятели, когато се харесват и споделят публикацията на компанията в социалните медии или се пише добър отзив в често срещаните портали за работа. Въпреки че ползите от това не винаги могат да станат очевидни веднага, подобни действия могат да подпомогнат компанията и нейната марка на няколко нива: от една страна - добрия имидж в интернет пространството и социалните медии, а от друга - увеличаване шансовете даден кандидат да избере вашата компания.

Как да постигнете това?

Безспорно, най-популярният и ефективен начин да гарантирате удовлетвореността на служителите си и желанието кандидатите да изберат вас е изграждането на силна работодателска марка.

Именно тя може да бъде разликата между това да привлечете ключовите кадри, от които се нуждаете и това да ги загубите заради конкурентите си, а финансовите ползи от инвестирането в нея са многобройни.

Силната работодателска марка създава страхотна работна среда и прави вашата компания по-привлекателна за потенциалните кандидати. Това от своя страна означава, че вашите служители ще са по-склонни да препоръчат вашата организация на други професионалисти и така имате готова база таланти, от която да черпите.

Допълнителен бонус е създаването на силна връзка с настоящите и бъдещите служители. Това винаги води до по-сериозното им ангажиране с компанията, което драстично намалява броя на напускащи служители.

* Според LinkedIn, компаниите, които инвестират в работодателската си марка намаляват процента на напускащи служители с 28%

В допълнение, много проучванията потвърждават тезата, че доволните служители са склонни да работят много повече време без да очакват увеличение на възнаграждението им.

Не на последно място, удовлетворените служители работят по-отдадено, което неминуемо води до по-добри резултати и компанията печели.

Защо HRS Bulgaria е правилният избор за изграждането на вашата работодателска марка?

HRS Bulgaria е агенция за подбор с множество награди, която съчетава професионализма на рекрутмънт консултанти с опита на маркетингови специалисти. По този начин обединявайки заедно усилия от двата екипа бе създадена услугата “Employer branding”.

С цел получаване на оптимални резултати от нашите кампании, през последните два месеца бе проведено проучване във вид на кратки анкети сред нашите контакти в професионалната мрежа LinkedIn на тема: “Удовлетвореността на служителите”.

Резултатите са интригуващи.

“Ако върша добра работа, ще бъда възнаграден.”

58% от гласувалите са убедени, че ако свършат отлично задачите си ще бъдат възнаградени. Това е позитивно, тъй като означава, че тези служители се чувстват оценени на работното си място, а този фактор често е ключов за оставането на служителите в дадена компания. За колко процента от вашите служители сте сигурни, че се чувстват оценени?

“Горд/а съм да работя за настоящия си компания”

Тенденцията сред запитаните относно това дали се гордеят да работят за компанията, в която са в момента е още по-позитивна. 92% от запитаните потвърждават, че са горди с настоящия си работодател. Разбира се, това може да се дължи на цялостната политика на дадена компания или на конкретно събитие, но наблюдаваме нива, които си струва да се поддържат и подобряват. Вашите служители горди ли са да работят за Вас?

“Работата ми ме интересува”

89% потвърждават, че работят нещо, което ги вълнува. Това е позитивен резултат, но определено не е от главните фактори, които ще гарантират, че служителите Ви ще останат при Вас. Разбира се, че е от голямо значение хората да обичат работата си, но често имат нужда от много повече, за да изберат да я вършат в дадена компания. В тази ситуация, ключът е работодателската марка. Вашите служители обичат ли работата си?

“Чувствам стрес в работата си”

Стресът е един от големите проблеми на времето, в което живеем. Често пъти, продължителното натоварване на работното място се отразява толкова негативно на служителите, че те напускат компанията, в която работят. Според нашето проучване 62% от запитаните чувстват стрес на работата си. Тези резултати са релевантни и за ефективността на работниците защото е доказано, че хората работят по-добре, когато са спокойни и щастливи, а следователно и резултатите на фирмата се подобряват.

Вашите служители стресирани ли са?

“Условията, в които работя са добри.”

66% от участниците в анкетата потвърждават, че работят в добри условия. Макар позитивен резултат, това е сравнително нисък процент за нещо от толкова ключово значение, като условията на работа. Колко процента от вашите служители са доволни от условията на работа?

“Получавам каквото ми е необходимо, за да върша работата си добре.”

Тук отново наблюдаваме висок процент на работници, които са съгласни с твърдението. Цели 84% от запитаните потвърждават, че получават това, от което се нуждаят, за да вършат работата си добре. Това далеч не включва само заплащането или техническите пособия. За да показват добри резултати хората имат нужда от спокойствие, приятелска среда на работа, комфорт и усещане, че са оценени.

Вашите служители как биха гласували на тази анкета?

Накрая, но не по важност попитахме: “Съгласни ли сте, че мениджмънта на компанията, в която работите взима мъдри решения относно брандинга?”.

Резултатите са повече от позитивни. Цели 92% от служителите смятат, че мениджмънтът успешно брандира тяхната компания. Това вероятно се дължи на факта, че в последните години все повече фирми обръщат голямо внимание на тяхната работодателска марка и работят активно в посока развитието й.

Заключение:

Отдавна заплатата не е единственият фактор, който тежи при избора на нов работодател. Добрата работодателска марка е онова, което ще ви изведе пред конкурентите ви. Затова ако сте компания, която изпитва трудност да открива, привлича и задържа за по-дълго време нови квалифицирани кадри, тогава може да ни потърсите, за да научите повече за “Employer branding”.

Очакваме вашите въпроси и запитвания на marketing@hrs-bg.com