7 полезни съвета за менталното здраве

Теодора Ковачева
24/10/2023

Живеем в напрегнато и забързано време и често поемаме непосилно много задачи в ежедневието си, само за да успеем да отговорим на очакванията, които светът има към нас. Затрупваме се с работни ангажименти, не можем да откажем помощ на близки и познати, в малкото ни свободно време не почиваме активно, а сядаме пред екрана на компютър, телефон или телевизор. Това е реалността, в която живеем без да осъзнаваме, понякога, колко неблагоприятна е за нашето психическо здраве.

На фона на динамичния ни живот, световната обстановка от последната година създаде още по-неблагоприятни условия за нашето ментално здраве. Пандемията, физическата изолация и несигурната икономика допринесоха за намаляване на психичното благосъстояние на хиляди работещи, за което свидетелстват десетки изследвания.

Още от 2004-та година насам Световната Здравна Организация обяви менталното здраве за неразделна част от общото здравословно състояние на даден човек. Тоест, не бихме могли да бъдем напълно здрави без да сме емоционално спокойни и стабилни. Всичко това насочи вниманието на хората към тяхното ментално здраве и към грижата за него. Въпреки това, много от компаниите тепърва започват да имплементират практики за грижа към служителите, а у нас темата започна да се разглежда по-сериозно едва преди няколко години.

За да покажем нагледно тези твърдения, през целия месец Април публикувахме анкети в нашия LinkedIn профил, за да разберем нагласите и вижданията по въпроса, на нашата професионална мрежа от контакти.

Резултатите са интригуващи - здравословната работна среда е цел, към която мнозинството се стреми.

Поискахме от нашата мрежа да каже до колко е съгласна с дадено твърдение. Ето и самите резултати:

“Балансът между работата и личния ми живот е перфектен”

42% от участвалите в анкета са съгласни с това твърдение, което стои в основата на щастието и менталното здраве на един човек. Това е добър показател, тъй като в противен случай нарушения баланс води до проблеми в различни аспекти от ежедневието, които създават още повече стрес. В крайна сметка се завърта един порочен кръг, който само влошава общата ситуация.

"Иска ми се да имам достъп до повече ресурси свързани с менталното здраве в настоящата ми работа!”

Тук процентът е значително по-висок в положителна посока. 82% от запитаните отговарят, че биха искали да имат достъп до повече информация по темата. Това е позитивно, защото означава, че все повече работещи разбират нуждата да се грижат за своите емоции и осъзнават колко е важно да се чувстват комфортно, за да бъдат ефективни в работата си и отдадени на личните си занимания.

Компаниите от своя страна, все повече разбират нуждата от грижа за менталното здраве на служителите си, което ни кара да очакваме това да се превърне в неизменен раздел от бъдещите стратегии за развитие на работодателската марка например.

“Компанията, в която работя в момента, помага за справяне със стреса.”

Необходима е сериозна работа в посока увеличаване на процента компании, които активно се грижат за менталното здраве на служителите си, защото това е пътят към тяхното задържане и още повече увеличаване тяхната продуктивност. Съгласете се, че един работодател би имал много по-успешен бизнес ако служителите му са емоционално добре. Те ще работят по-съсредоточено и отдадено, напрежението на работното място ще се намали и цялостната атмосфера би била значително подобрена.

Тъй като тенденцията за повишаване вниманието върху работодателската марка расте, ангажираността на работодателите към своите служители също нараства. Масова практика е да се предлага Multisport карта като част от пакет със социални придобивки, но редом с физическото здраве, е необходима грижа и за психическото такова, от страна на компаниите.

"Когато съм на работа, цялостното ми благосъстояние е добро!"

Над 80 % от участвалите припознават това твърдение като релевантно за себе си. Все повече хора успяват да се грижат за своето здраве и са открили работно място, на което да се чувстват добре. Ако го сравним с предишната ни анкета, този процент едва ли се дължи на участието на работодателите в по-голямата част от случаите, но каквато и да е причината, това е сфера, която се надяваме да продължи да се развива в положителна посока.

Въпреки този позитивен резултат, компаниите имат какво да направят, за да подкрепят служителите си. Ние вярваме, че ангажираният подход към корпоративното благосъстояние може да бъде много ефективен за привличане и задържане на най-добрите таланти и подобряване на цялостното им представяне.

Ето някои съвети, които често даваме на колегите си и се опитваме да имплементираме в ежедневието на HRS.

1. Отделяй време за хобитата си

Хобитата са прекрасен начин за разтоварване на стреса, особено ако те не включват дигитален екран. Рисуване, пеене, танци, всичко това са ефикасни начини за подобряване емоционалното здраве. Освен това, британско проучване показа, че само шест минути четене на ден намалява стреса повече от разходка или слушането на музика.

2. Бъди активен

Тук ползите определено не са една и две и дори не е необходимо да се посещават фитнес зали и спортни центрове. Достатъчно е да имате достъп до интернет, където ще намерите множество видеа с леки упражнения за раздвижване в домашни условия. Освен, че ще подобрите менталното си здраве, ще се почувствате по-добре и физически.

3. Разхождай се сред природата

Това определено е изключително приятен метод за подобряване емоционалната стабилност. Ако нямате планина наблизо и градският парк е чудесна алтернатива да се откъснете от шума и дигиталните устройства. Ако съчетаете разходката и с приятна компания, ефектът ще бъде двойно по-добър, гарантирано!

4. Спи поне по 8 часа на ден

Този съвет вероятно не изненадва никого. Проучванията, които изследват ползите от пълноценния сън са много, а всеки поне веднъж ги е изпитвал и върху себе си. Тук идва моментът, в който графикът за деня трябва да бъде така подреден, че да остане и достатъчно време за сън.

5. Говори за чувствата си с някой, на когото вярваш

Разговорът с близък човек винаги ни носи позитиви. Доказано е, че през времето, прекарано с любими хора, мозъкът произвежда повече серотонин, хормонът на щастието, а той от своя страна подобрява менталното ни здраве.

6. Потърси професионална помощ, ако имаш нужда

Да поговориш с професионалист относно чувствата и емоциите е напълно нормално. Разговорът с близки и приятели винаги е полезен, но експертизата на професионалният поглед и това, че той няма да е пристрастен спрямо теб със сигурност ще ти даде нов поглед над ситуацията.

7. Храни се здравословно

Тук ползите отново са повече от една. Приемането на свежи плодове и зеленчуци подобрява тонуса, помага за поддържането на добра физическа форма и ще избегнете депресивни състояния вследствие на дефицит на важни витамини и минерали. Когато тялото се чувства здраво и в хармония, емоционалното състояние също се подобрява, затова е необходимо консумирането на прясна и сезонна храна редовно.

Менталното ни здраве може да се повлияе от много аспекти в нашия живот, включително от нашите социални взаимоотношения, физическо здраве, ниво на производителност, достъп до основни нужди, специфични генетични черти и личност. За да успеем да се съхраним е важно да полагаме ежедневни грижи за него, а ангажираността на фирмите все повече нараства.