Какво е да работиш повече от 7 години в една компания?

Сюзан Асад
24/10/2023

Сюзан Асад започва кариерата си като специалист в областта на подбора през 2014 г. и в момента ръководи един от най-големите екипи в HRS Bulgaria, чийто основен фокус са аутсорсинг компаниите. Нейният екип работи с големи международни корпорации и подпомага навлизането на нови компании на българския пазар, като участва активно в изграждането им от самото начало. Основните позиции, по които работи с екипа, обхващат няколко различни клъстара – Financial Service, Supply Chain and Procurement, HR и Customer Service. Тази година Сюзан чества 7 години в HRS Bulgaria и по този повод споделя за работата си при нас и какво е да си отдаден на един и същ работодател толкова много години.‍‍

Какво е усещането да си служител в една и съща компания повече от 7 години?

Чувството е уникално! Сякаш си на правилното място, с правилните хора и се чувстваш все едно си направил правилен избор за развитие на своята кариера. Хубаво е усещането да отиваш на работа и да знаеш, че мястото, на което отиваш е „твоето място“! В последните години тенденциите по отношение на това колко време се задържа човек в дадена компания доста се промениха. Това, което бих могла да потвърдя от личен опит е, че няма нищо по-приятно от това, да се развиваш дългосрочно в една и съща компания, да имаш усещане за принадлежност към субкултурата, да допринасяш със своите знания и умения, и от друга страна да усъвършенстваш себе си.

Какво те мотивира да се развиваш толкова дълго в HRS Bulgaria?​

Това, което ни мотивира на работното място, е различно за всеки от нас. Мотивацията се сформира от многообразни фактори базирани на лични желания, мечти и амбиции. Аз може би съм от щастливците, които винаги са знаели какво е призванието им и днес го упражнявам успешно вече повече от 7 години. Истината е, че обичам работата си! Това, което най-много харесвам на работното си място е факта, че работата ми ме кара често да излизам от комфортната си зона, поемайки нови предизвикателства, а смятам, че това е основният стимул, човек да бъде дългосрочно мотивиран. Това разбира се води и до личностно и професионално израстване, което е отново основен мотиватор. Когато започнах в HRS Bulgaria, моят пряк ръководител беше поел сериозен ангажимент към мен и всъщност успя да ме развие като професионалист в годините.

Малко по-късно разбрах, че аз съм била нейната мисия. Така няколко години по-късно аз имам свои лични мисии, които също успяват да осмислят работата ми. Чувството да видиш успеха на колегите си и да знаеш, че си дал частица от себе си в развитието на другите е несравнимо. И другият основен мотиватор за мен е работната среда. Ако харесваш хората, с които прекарваш деня си, взаимният резултат е неминуем. За мен е много важно екипната игра, общуването и приятелското взаимодействие с клиенти и колеги. Това е най-добрата рецепта за силна мотивация за работа. В общи линии мога много да говоря какво ме е мотивирало през всички тези години и какво продължава да ме мотивира така силно в HRS Bulgaria, но ще завърша с това, с което започнах – щастлива съм да бъда на правилното място, сред правилните хора и да правя нещата, които обичам.  

Какво ще посъветваш младите таланти, които искат да се развиват в областта на човешките ресурси и подбора на кадри?​

Съветът ми към тях е да бъдат упорити и да преследват целите си!Един от въпросите, които задавам на кандидатите, когато правя подбор за HRS е дали са кандидатствали по друг тип позиции, освен такива обвързани с HR и в частност подбора на персонал. Много е важно за мен хората да са целенасочени и ако си решили да се занимават с нещо, то тогава да бъдат изцяло отдадени на това търсене. Вярвам, че всичко този в живот се учи, но страстта, с която ще правиш нещата в работен план трябва да идват отвътре, а това може да стане тогава, когато силно ги искаш!