5 идеи за офисна мотивация в студените дни

Камелия Димитрова
24/10/2023

Най-лошото при лошото време е, че то пряко влияе върху настроението ни, както в личен, така и в професионален план. Мисълта за дъжд, сняг и студ ни прави по-меланхолични и някак по-уморени. Затова, когато е облачно и сиво, започваме да мечтаем за слънчев плаж или поне за гореща камина.

За да не задълбаваме в мисли за лято и да продължим да се придържаме към плановете си на работното място, днес сме ти приготвили няколко идеи, с които да се справиш с липсата на мотивация в студените дни.

1. Свърши някаква допълнителна работа

Приеми факта, че докато времето е студено колегите ти не работят на пълни обороти и сега е най-добрият момент да наваксаш с всички онези задачи, за които все не ти остава време. Стартирай и  проектите, които са в графата с „нисък приоритет“. След отмятането на тези задачи, ще се чувстваш два пъти по-удовлетворен от себе си. Ако си на ръководна позиция, това е страхотно, защото ще мотивираш и служителите си.

2. Организирай бюрото си

Нека сме искрени, колкото и подреден човек да си, когато излизаш и влизаш от среща в среща или имаш постоянно спешни задачи, е абсолютно нормално на бюрото ти, от време на време, да цари хаос. Какъв по-добър момент от снежния ден да въведеш малко ред? Разчистването на стари документи, лепкави бележки, излишни кабели и други канцеларски материали, ще ти подейства освежаващо. Доказано е, че след подреждане на вещи, хората посягат към вредна храна значително по-рядко. Не ти ли се прииска да се отървеш от всичко излишно?

3. Пусни си музика

Малко музика няма да убие никого. Освен лошото настроение! Пусни от лаптопа приятна и тиха музика, която всички харесвате, ако работата и колегите ти го позволяват. Така ще разведрите обстановката и задружно ще си повдигнете настроението. Разбира се, ако нямате такава възможност и слушалките са добър вариант.

4. Направи си необичайна напитка

Кафето и чаят са страхотни по всяко време и навсякъде. А в офиса са абсолютна задължителна част от дневната рутина. В студен ден, за да разнообразиш и да си повдигнеш настроението, предизвикай себе си с по-необикновена напитка. Това със сигурност ще ти подейства освежаващо и ще ти даде настроение. Опитай различен вкус, добави мляко, което до сега не си опитвал, използвай различна чаша от любимата. С колега взаимно се изненадайте и си направете различни кафета например. Лекото разнообразие ще допринесе за различно преживяване, което ще те отдалечи от мрачните мисли.

5. Потърси нова работа

Да го признаем, ако не се чувстваш удовлетворен или си постигнал максимума от позицията си, е нормално да мислиш за нова работа. Ако те е страх от промяна, помисли върху факта, че на ден прекарваш най-много на работа (най-малко 8 часа, а ако работиш от вкъщи дори и повече). Не се страхувай и използвай свободното време, за да актуализираш автобиографията си. Това е първата крачка към промяната.

След това се огледай за подходящи работни позиции, за да се ориентираш в настоящото състояние на пазара на труда. В секцията „намери работа“ имаме активни поне 30+ обяви за работа. Разгледай ги и ако откриеш твоята „мечта", кандидатствай. Дори и да не си сигурен, че си готов за промяна, поне опитай.

Ако ти трябват съвети относно това как всъщност да създадеш перфектна автобиография или как да се държиш по време на интервю за работа, прочети последните ни статии по темата: