Добри и лоши практики

Насоки за успешно видео интервю

снимка от интервю
Съдържание:
  • Какво ДА правим по време на видео интервю?
  • Какво да НЕ правим по време на видео интервю?
Дръжте се естествено и запазете спокойствие.

Опитайте се да бъдете колкото е възможно по-естествени и да се държите както бихте се държали на среща лице в лице. Компаниите искат да наемат хора, които са уверени и спокойни, когато са поставени под напрежение.
 
Облечете се подходящо.
 
Облечете се, както бихте го направили, ако отидете на интервю лице в лице, т.е. подходящо, стилно и професионално.
 
Подгответе заобикалящата ви среда.
 
Обърнете внимание на фона. Постарайте се да разчистите мястото за интервю. Леглото или „онзи“ стол с дрехите да бъдат подредени или поне прибрани и невидими в кадъра. За фон добре би било да е стената зад вас, с неутрални цветове, изчистена от картини, плакати и т.н. Домашната библиотека, добре подредена, разбира се, също би била подходящ фон.

Гледайте в камерата/ интервюиращия.
 
Опитайте се да гледате основно в камерата – това ще създаде усещане на интервюиращия, че го гледате в очите и слушате с интерес. Освен това, ако наблюдавате собствения си образ, би могло да подейства разсейващо.

Слушайте внимателно и отговаряйте кратко, структурирано и по същество.
 
Не прекъсвайте интервюиращия. По време на видео разговор връзката не винаги е много добра, получават се прекъсвания и забавяния на звука и картината.
Съобразете се с това и не говорете заедно с човека от другата страна на камерата. Опитвайте се да отговаряте кратко, без много детайли, освен ако темата не го изисква. Говорете достатъчно високо и изразително.

Усмихвайте се и покажете интерес.
 
Доброто настроение и позитивната нагласа се предават независимо от канала на комуникация. Усмивката винаги прави впечатление по време на разговор, независимо дали е на живо, чрез видео или по телефона.
 
  • Какво да НЕ правим?
 
Театрално майсторство.
 
Някои хора се потискат  и/или разсейват от образа си, който виждат в камерата, а други се държат театрално. Не е необходимо изкуствено да прикривате притеснението си, по-леко ще бъде и за вас, и за интервюиращия, ако сте откровени един с друг. По време на цялото интервю гледайте към обектива на камерата. Понякога отмествайте погледа си и се усмихвайте често, без да прекалявате.
 
Дразнещи звуци и действия.
 
Въздържайте се от предизвикването на разсейващи звуци или движения като поклащане на стола, потропване с пръсти, игра с химикал, пружиниране на краката. Тези действия биха усложнили процеса, биха напрегнали интервюиращия, а освен това е доказано, че колкото повече се отдаваш на емоцията, толкова по- вероятно е да объркаш всичко. Така, че Keep Calm AND have a great video interview!
 
Не бъдете разголени.
 
Не бъдете разголени или голи (дори и мъжете, дори до кръста). Няма значение дали някоя част от тялото не е видима за камерата, както споменахме, важно е да проявим уважение и професионализъм през всички стъпки от подбора, без значение от типа интервю.
Подходящото облекло само от кръста нагоре не винаги печели. От опит можем да кажем, че има нужда и от панталони! J
 
Изчистете речта си.
 
Постарайте се да изговаряте думите ясно и отчетливо – това е още по-важно при видео интервютата, когато качеството на комуникацията зависи от технически фактори и от двете страни на връзката. Изчистете речта си от паразитни думи като "нали", "такова", "в смисъл", "значи", "ъъъ" и т.н. Въпреки това е важно да не сте припряни или лаконични в отговорите си.
 
Цигарите са забранени!
 
Неуважително и непрофесионално е, когато човекът отсреща запали цигара, сякаш е намерен в момент на почивка. Друго, което индикира пушенето на цигара е напрежение/притеснение у интервюирания, което на база дадените по-горе препоръки, ни отдалечава от целта за успешно преминало видео интервю.
 
Онлайн интервютата, били те видео или автоматизирани, ви дават шанса да бъдете на ваша територия. Затова, настанете се комфортно и докажете, че сте най-добрият избор за позицията!