Най-често задаваните въпроси по време на интервю

Нора Найденова
24/10/2023

Интервютата за работа са най-ключовата фаза в процеса на търсене на нови професионални възможности. Те почти винаги будят притеснение в кандидатите, тъй като колкото и да се подготвят за тях, винаги има въпроси, с които интервюиращият може да ги изненада. В тази статия разглеждаме някои от най-често задаваните въпроси от HR-ите, които можете да чуете по време на интервю. Предварителната подготовка с отговори на тях ще увеличи твоите шансове да се представиш добре и да продължиш максимално далеч в процеса по подбор.При всички положения е добре да си наясно, че HR специалистите обичат да задават въпроси, с които да изследват поведението ти в работна среда. Най-често това се случва с въпроси, в които очакват от теб да дадеш пример за преживяна от теб работна ситуация. При подготовката за подобен тип интервюта е добре да осмислиш и разгледаш своите работни навици и да подготвиш примери за всеки потенциален въпрос, който биха ти задали.

Кои свои умения искаш да подобриш в рамките на следващата година? Как планираш да го постигнеш?

Този въпрос цели да изследва доколко обективно гледаш на себе си и кои са аспектите, в които все още не се чувстваш достатъчно уверен. Той показва и в каква степен умееш да си поставяш краткосрочни цели и приоритети и дали имаш ясен план за постигането им. Отдели специално внимание при отговора на този въпрос. Ако посочиш меки умения за пример (комуникация, работа в екип и др), прецени дали ако признаеш, че нещо в тях не ти достига, това би могло да те злепостави. Ако посочваш твърди умения (владеене на чужд език, Excel и т.н.) предварително съобрази в каква степен те са ключови за позицията, за която кандидатстваш.

Какви са причините, поради които напускаш настоящата си работа?

Това безспорно е един от въпросите, които почти няма шанс да не бъдат зададени по време на интервюто. В крайна сметка е нормално потенциалният ти работодател да иска да разбере какво те мотивира да напуснеш и кои са нещата, които ти липсват на текущото работно място. Тук е добре да си честен със себе си, но и да внимаваш да не изказваш прекалено негативно мнение за настоящия работодател, тъй като на това не се гледа добре в HR средите.

Разкажи за професионално предизвикателство, през което се е наложило да преминеш.

Този въпрос изследва какво е твоето отношение към проблемите и как се справяш с тяхното разрешаване. Безспорно решаването на проблеми е ключова компетенция, която е доста често срещана из длъжностните характеристики на различни позиции и е качество, което ще запази своята значимост и в новото десетилетие. Затова е полезно да помислиш за трудна ситуация на работното си място, която е завършила добре за теб.

Разкажи за човека, който е оказал най-голямо влияние в кариерата ти до момента.

Този въпрос обикновено се задава за по-junior или entry-level позиции. Той изследва ролевите модели, които кандидатът възприема, както и доколко е склонен да приема менторство от друг човек. Косвено от този въпрос интервюиращите разбират и на какви качества и ценности у хората се възхищава даден кандидат, което само по себе си може да бъде показател и за ценностите на интервюирания.В последните няколко години се наблюдава тенденцията все повече компании да залагат на ценностите на кандидатите пред релевантния опит и технически компетенции. Те осъзнават, че припокриването на ценностите на кандидатите с тези на организацията са една от основните предпоставки за дългосрочно сътрудничество между двете страни. Затова и въпроси, свързани с вашите ценности, е възможно да изникват все по-често в процеса по интервюиране. Помисли добре кои са твоите ценности и проучи тези на компанията, за която кандидатстваш. Има ли припокриване? Ако това е така, е добре да го демонстрираш още по време на първото интервю.

За хора с мениджърски опит:

Дай пример за ситуация, в която човек от екипа ти не е постигнал очакваните резултати. Как реагира спрямо него и какви стъпки предприе?

Всеки може да управлява успешни екипи, но истината е, че почти няма компания, в която да не се сблъскаш с т.нар. underperformers. Добрият мениджър се отличава с подхода си към тази категория хора и с това дали съумява да помогне на служителите си да излязат от временното затруднение, в което са попаднали. Умението за справяне с подобен тип ситуации е показател за добри лидерски способности.

Разкажи за ситуация, в която си предвидил, че даден проблем ще се случи и по собствена инициатива си го предотвратил?

Този въпрос изследва предимно твоята проактивност и инициативност. Също така, въпросът е подходящ за изследване на умението ти да предвиждаш изходите от дадена ситуация. Инициативността продължава да бъде сред ключовите умения за някои позиции, така че кандидатите за работа определено могат да очакват въпроси, свързани с нея, дори и да не са в този формат.

Разкажи за ситуация, в която не си се съгласил с мениджъра си или колега. Как постъпи тогава?

Целта на този въпрос е интервюиращият да разбере малко повече за отношението ти към авторитетите в екипа и за това дали си добър екипен играч. Работата в екип продължава да е едно от ключовите умения, които се търсят на пазара на труда. Тук не е грешно да признаеш, че си попадал в подобна ситуация. По-скоро се разглежда подхода ти в ситуацията (колко обективен е бил той), как си комуникирал несъответствието с мениджър или колега и дали си положил усилия заедно да разрешите казуса.

Какви са професионалните ти цели за следващите няколко години?

По-добрата версия на „Къде се виждате след 5 години?“, който доста често става повод за шеги в сферата на човешките ресурси. При всички положения професионалните цели са важни за потенциалния работодател, защото по този начин той може да прецени доколко дългосрочно може да се ангажира с даден кандидат и дали очакванията на двете страни за бъдещо развитие съвпадат. Хубаво е преди да дадеш отговор на този въпрос да направиш проучване колко бързо се случва кариерното израстване в компанията, за която кандидатстваш. Това може да се случи много лесно, ако разгледаш профили на дългогодишни служители на компанията в LinkedIn.Разбира се, това са само една малка част от въпросите, които можеш да очакваш по време на интервю. За да имаш по-голяма яснота за това с какви други въпроси би се сблъскал, погледни в секцията „изисквания за заемане на позицията“ в обявата, по която си кандидатствал. Присъстващите меки и твърди умения със сигурност не са случайно там и ще бъдат тествани по време на интервютата с компанията.