Как да влезем в работна форма след продължителни празници?

Камелия Димитрова
12/1/2024

Връщането към работа след продължителна почивка, вследствие на празници, е повече от трудно, независимо дали си влюбен в работата си или не. Често първият работен ден е изпълнен със стрес от сутринта, стартирайки с алармата, която ненавиждаме. Очакванията за натрупали се имейли, задачи и спешни срещи също допринасят, за това да сме напрегнати и притеснени. В последната една година това е още по-трудна задача, когато и работата, и забавлението са от вкъщи. За тези, които нямат обособено място за работа у дома е още по-сложна задачата да пренасочат ума си от работа към почивка и обратното.

За да поддържаш добро настроение през първия ден, днес сме ти подготвили няколко съвета, които ако изпълниш можем да ти гарантираме, че ще те направят по-спокоен.

1. По-позитивно мислене

Преминаването от негативно мислене към по-позитивно не се случва за една нощ, но практикуването на позитивност в дните преди завръщане може да помогне. Когато мислиш за първия си ден на работа, вместо да се фокусираш върху негативното (напр. пълната пощенска кутия или обезсърчаваща клиентска среща) помисли за онези неща от работата, които всъщност обичаш. Независимо дали работиш по определен проект, прекарваш време с колега или дори посещаваш любимото си кафене по време на обяд. Съсредоточи ума си върху нещата, които очакваш с нетърпение.

2. Подготовка от предходния ден

Не скачай директно в задачите от първия работен ден. Подготви се психически от предходния независимо дали е неделя или друг ден от седмицата. Вместо да мислиш какво предстои като работни задачи, подготви се физически. Спортувай дори и за 10 мин., това ще покачи ендорфина ти и ще се отрази пряко на мотивацията. Оправи чантата си – най-вероятно през почивката си носел в себе си само ключове, портмоне и телефон, е, време е да добавиш и лаптопа. С какви дрехи беше през последните 5 дни – свободни, удобни и лежерни? Време да се върнем към спретнатия аутфит, затова прегледай дали имаш изпрани/изгладени дрехи. Ходиш с кола на работа? Подготви и нея с автомивка и гориво. Ако не свършиш всички тези задачи в предходен ден и ги оставиш за сутринта на първия работен, със сигурност ще закъснееш за работа и ще си създадеш излишен стрес.

3. 8 часа сън

Режимът ти на спане е станал по-различен в следствие на дългите дни отпуск. За да се върнеш обратно в играта, един ден преди работа организирай задача, която трябва да се свърши рано сутринта. По този начин нямаш извинение да не станеш рано, което ще е гаранция, че вечерта също ще легнеш в подходящ час. Твоите 8 часа сън ще ти помогнат първият ден да премине гладко.

4. Организирай работното си място

Ако работиш от вкъщи на първия работен ден най-вероятно ще сложиш лаптопа в леглото, тъй като няма да имаш мотивация за бюро или маса. Това обаче е грешка. Задължително организирай пространство, на което да работиш. Така няма да блуждаеш в мисли за почивка. В случай, че работиш в офис, също не пропускай тази стъпка. Подреди работното си пространство - премахни излишните вещи и остави най-нужното. Това важи и за работния плот на монитора.

5. Бавно се върни към живота

Ако си следвал предходните ни съвети най-вероятно вече си супер мотивиран да покориш всички върхове. Внимавай обаче, да не уведомиш всички колеги, че си на разположение отново. Не бързай. Първо актуализирай съобщенията си и имейл акаунтите. Не е нужно да съобщаваш връщането си на всички отдели наведнъж.

6. Наваксай с колегите

След като каза на някои колеги, че работиш вече, всъщност ще трябва да наваксаш. Преди да се потопиш прекалено дълбоко във всичките си имейли и проекти, чакащи на бюрото, говори с колегите си, шефа си, клиентите си и наваксвай. Опитай се да разбереш какво се е случило, докато си бил извън радара. Наличието на обща представа къде стоят проектите или кампаниите, или задълженията в момента ще ти помогне по-добре да приоритизираш списъка си със задачи.

7. Организирай входящата си поща

Време да се заемеш с имейл пощата, която вероятно е затрупана с нежелани съобщения, нишки, на които ненужно си бил регистриран, спам и повече имейли, предизвикващи безпокойство. Направи си услуга и всъщност не отваряй и дори не преглеждай всички. Вместо да ги проверяваш в хронологичен ред, може да е по-смислено да сортираш имейлите си по подател сега, когато си разговарял с шефа и колегите си и имаш обща представа за това кои са особено важни. За всичко, което не трябва да се отваря веднага ги сложи в отделна папка за по-късно. По този начин ще се отървеш от бъркотията.

8. Прегледай (и евентуално преработи) календара си със срещи

Хвърли бърз поглед освен на имейлите и списъка със задачи, и на календара си. Ако имаш нови, по-належащи срещи, които се появяват на мястото на други, ревизирай ги. Така ще си максимално продуктивен и не толкова стресиран.

9. Направи си екзотична почивка за обяд

Яденето на различен обяд ще те накара да се чувстваш така, сякаш все още изпитваш нови неща и се откъсваш от рутината, въпреки че си отново на работа. Научи се да бъдеш турист в собствения си дом, ако си хоум офис. Ако си в офиса, тогава поръчай от различен ресторант или от регулярния, но опитай храна, която все още не си вкусвал.

Дори и тези съвети не ти помагат, за да се чувстваш добре на работа?

Имай предвид, че никой служител не е щастлив на 100% по 8 часа на работата си. Това е абсолютно нормално, заради дребни спънки в работната рутина. Целта обаче е да си удовлетворен от посоката, в която се развиваш и стойността, която носиш на работата си. Ако от доста време ходиш с нежелание към офиса след отпуска, тогава е време е да помислиш за промяна. В секция „намери работа“ в нашия сайт можеш да намериш предложения от всеки сектор от пазара на труда. В случай, че си сериозен в желанието си за промяна, просто ни изпрати CV. Това е първата крачка към успеха!