CV, което печели работодатели

Камерия Димитрова
24/10/2023

На 7 октомври 2020 г. проведохме уебинара,,CV, което печели работодатели‘‘. В него Нора Найденова - Process Improvement Manager в HRS Bulgaria, сподели полезни съвети и реални примери за изграждането на впечатляваща автобиография. Затова в тази статия ще те запознаем с част от съветите, за които Нора разказа по време на уебинара.

Първо и най-важно е да знаеш кои са остаряващите и неактуални формати на автобиография, за да ги избягваш. Такива са форматите на Jobs.bg и Europass. Те не са подобрявани и модернизирани от години и не могат да представят твоите ключови умения в структуриран вариант.

А какво е добре да се има в предвид при избора на подходящ формат за CV?

  • Културни специфики - Трябва да бъдеш наясно какви са правилата за кандидатстване в съответната държава. Като например в САЩ и Великобритания е прието CV-то да бъде в рамките на една страница, докато при нас в България може да бъде и повече, но това е валидно за по-старши специалисти и хора на мениджърски позиции.
  • Форматиране -  Запознай се с това дали компанията, в която кандидатстваш има специфични изисквания - дали да бъде в PDF, DOX, PPTX или друг формат.
  • Четимост - Ключово е автобиографията да е лесна за четене. Избери подходящ шрифт и структуриране на информацията в нея, така че мигновено работодателят да се ориентира и да се запознае с твоя професионален опит.
  • Бранд идентичност - Подготвяйки своето CV, е добре да се съобразиш с цветовете на компанията, където кандидатстваш и да ги използваш като основни в твоя дизайн. Това би направило добро впечатление на фирмата и ще се откроиш сред останалите. Но имай предвид, че може да не е подходящо за абсолютно всяко място. Например, ако компанията е с по-модернистичен и освободен стил, то тя дори може да очаква от теб да покажеш нещо по-оригинално и повече в твоя собствен стил.
  • Позицията, за която кандидатстваш - В случай че е в областта на финансите, ще се очаква автобиографията да бъде по-формална. А ако е по-креативна позицията като ,,Графичен дизайнер‘‘, тогава може да си позволиш и самото CV да е по-творческо.

За изграждането на запомнящо се CV може да си помогнеш с някои онлайн инструменти. Ние подбрахме няколко специално за теб, с които може да се запознаеш ето тук.

Ето и кои са основните стъпки, които да следваш при създаването на впечатляващо CV:

  • Съобрази описанието на твоя професионален опит с позицията, за която кандидатстваш. - Важно е да покажеш своя релевантен опит  и да бъде така представен, че да се откроява при разглеждане.
  • Подреди опита си хронологично, така че най-актуалният ти опит да бъде най-отгоре. - Това допълнително ще подпомогне ключовият ти опит да изпъкне още повече.
  • Позициониране на образованието ти. - Съобрази го спрямо изискванията на компанията. Ако изрично се изисква примерно бакалавърска степен по ,,Финанси‘‘, то позицията на тази секция трябва да е по-горе. И разбира се, не забравяй да отбележиш ако притежаваш допълнителни, но все пак актуални сертификати във връзка с позицията.
  • А чуждите езици? - Ако владееш само български език, няма нужда да добавяш тази категория. Обаче ако знаеш няколко и то на отлично ниво, не пропускай да ги запишеш. Препоръчително е да използваш международната езикова рамка за отбелязване на езиковото ниво (A1, A2, B1 и т.н.)  вместо с думи или с прогрес бар.
  • Представяне на кариерната ти цел. - По подобие на мотивационно писмо, тя подсказва на работодателят какво искаш да постигнеш в професионалната си кариера.  Също така, е подходящо да се използва от хора, желаещи да се преориентират към друга професионална сфера или имат малко опит.
  • Описване на твоите умения и компетенции. - Ключово е те да бъдат съобразени с позицията, за която кандидатстваш. Примерно ако тя е “PHP developer” - използвай ключови думи и впиши технологии като “PHP, LAMP, Symfony / Laravel, HTML, CSS, JavaScript и други”.  По този начин, основните компетенции ясно ще се откроят. Обаче няма  нужда да се добавя такава секция ако се вписват умения като ,,екипна работа‘‘, ,,самоинициативност‘‘ и подобни тъй като те ще бъдат тествани по време на интервюто. Не пропускай да се запознаеш с насоки за видео интервю, за да си максимално подготвен и за него.
  • Добавяне на лични данни и контакти. - Запиши ги още в началото на твоето CV, за да бъдат лесно достъпни.

Запознай се подробно със съветите на специалиста по подбор на персонала - Нора Найденова, като изгледаш целия уебинар тук.

Желаем ти успех с изграждането на твоето забележително CV, което да спечели всеки един работодател, при когото кандидатстваш и да ти спечели мечтаната работа. А, ако в момента си в активно търсене, разгледай страхотните ни работни възможности или прикачи своето CV на нашия сайт и желаната работа може сама да те открие!