Как да се насладиш на лятото с работа на пълен работен ден в градска среда?

Камелия Димитрова
24/10/2023

Продуктивността на работното място спада рязко през лятото, поради множество фактори и всеки от тях е очевиден. Нека разгледаме най-ключовият, а именно липсата на мотивация. Как да се насладиш на хубавото време, безкрайните възможности за почивки и разходки, когато работиш на фиксирано работно време от 9 до 17 ч. например и прекарваш средно до 1 час път в посока? Трудно, но не е невъзможно!

В социалните мрежи и интернет всеки ден сме заливани с морски снимки от аквапаркове, екзотични дестинации и морски плажове от страната и чужбина. Често се чувстваме така, сякаш работата от понеделник до петък ни ограничава изцяло от това да прекараме незабравимо лято. Изживяваме и финансов стрес, че са ни необходими повече заделени средства, за да пътуваме по-често и за по-дълго. Разбира се, би било страхотно да имаме 60 дни отпуск лятото и да сме изцяло на планина или море, но въпреки това има безброй други опции, да си прекараш страхотно след работа на открито и то в градски условия:



Ето няколко идеи:

  • Езеро - Прекарай няколко часа около езеро, действа успокояващо. В София можеш да отидеш в Борисова градина, Южен парк, Дружба или Панчарево
  • Музей - Проучвания показват, че често местните жители не посещават музеите в града, в който живеят. Ето какво можеш да правиш веднъж седмично.
  • СПА вечер - Във всеки град има поне няколко хотела със страхотна СПА зона, която работи до 21 ч. Това са 4 часа след работа, които можеш да ги прекараш около басейна или на масаж.
  • Картина - Изключително модерно е оцветяването на картини с числа, но защо не го направиш в парка след работа?
  • Игри на открито - Кой казва, че само децата могат да играят в парка? С приятели можете спокойно да играете бордови игри или асоциации.
  • Пикник с приятели - Не е задължително пикника да бъде с един куп приготовления. Вземете си храна от любим ресторант и рогоска, и се насладете на последните слънчеви лъчи след работа.
  • Езда - След работа е перфектното време за 40 минутен урок по езда. Във всеки голям град има такива възможности.
  • Слънчеви бани на покрива или балкона - Абсолютна класика, която обаче често забравяме, тъй като винаги мислим за истински плаж. След работа обаче това е супер начин да събереш витамин Д.
  • Тенис или бадминтон - Разбери се с приятели да поиграете след работа. Има специални зали за това, а в доста от училищата има и тенис на маси, които могат да се използват безплатно.
  • Колело - Ако имаш велосипед, изкарай го от гаража и се разходи с него до близкия парк. Няма как да не намалиш нивото на стрес след работа.
  • Ролери - Защо само децата да ги карат? Направи предизвикателство на всичките си приятели за лятото да се научите и да карате веднъж седмично. Това отново е бюджетна и забавна опция за прекарване на време на открито.
  • Водно колело - Лодки, вода, гора, планина - всичко това е на една крачка от София - Панчаревското езеро. След работа можеш да направиш една „разходка”.
  • Книга - Нека сме искрени - през лятото никой не е ентусиазиран за книга. Но ако е в парка, вечер към 20 ч.? Картинката вече изглежда съвсем различна.
  • Концерт - Провери кога любимият ти изпълнител има участие на живо и го посети, дори и да е през седмицата. Не е нужно да е петък вечер, за да се забавляваме, нали?
  • Изложба, музей или театър - Всеки голям град предлага множество възможности за културни развлечения и те винаги се провеждат вечер след работа. Ето още един начин, чрез който да прекараш повече време навън след работа.
  • Небесен фенер - Кой не е виждал страхотни снимки и клипове от пускане на фенер? Ето бърза идея, късно вечер отиди с приятел на локация без хора, пуснете безопасно фенер и си пожелайте незабравимо лято.
  • Градина на балкона - Дори и да не си фен на „градинарството”, през летния период в градска среда е супер полезно и приятно начинание след работа да се занимаваш на балкона или пред блока с цветя, ягоди, магданоз. Ето още една бюджетна и реалистина идея за прекарване на повече време на открито.

След всички тези предложения, ще ти дадем и 3 бонус съвета, с които да намериш временни решения за открадване на допълнително време на открито:

1. Гъвкавост на работното място...поне за през лятото

Почти всички професии изключвайки тези, при които физическото присъствие не може да бъде заменено по никакъв начин, позволяват гъвкавост, особено след настъпването на глобалната пандемия. Дори твоят работодател да не е привърженик на работата от вкъщи, той е напълно наясно, че ще има спад на работоспособността ти и ще предпочете заобиколно решение, с което ти и колегите ти да продължите да вършите работата си със същия хъс през летния период. Ако прекият ти началник е отворен за разговор, помоли за временно решение, което да задоволява и двете страни. В случай, че работата от вкъщи е възможна, но не за постоянно, може да попиташ за 1-2 дни работа от вкъщи. Ако това по някаква причина не е опция, попитай за възможност за по-ранно стартиране на работа и съответно по-ранно тръгване или обратното  - по-късно. Друг алтернативен вариант за служителите, чиито работодател не одобрява нито една от изброените до тук опции е взимането на ден отпуск, който да се използва в „половинки”. Петък след обедната почивка да си тръгваш и да отиваш на плаж например. Този работен вариант ще ви позволи до някаква степен удобство в зависимост от локациите на месторабота и дом. Ключовото при тези преговори е да увериш работодателя, че работните задължение ще се извършват в поставените срокове по-добре отколкото в офис и да не забравяш, че обещанията трябва да се спазват!

2. Реорганизиране на приоритетите за период от време‍

За да имаш повече време за социален живот и пътувания през летният период, докато работиш на пълен работен ден, трябва да приемеш факта, че трябва да освободиш времето си от всичко, което не е наложително, като ходене до физически магазини - пазарувай онлайн, за да си свободен преди и след работа. Трябва да платиш сметките и си свикнал да ходиш до каса? Започни и това да правиш онлайн през летните месеци - 10 минути по опашка са равни на бърза разходка в парка. За да отидеш да спортуваш в зала, освен пътят до нея, отделяш време за преобличане и организиране на багаж. Спортувай вкъщи или наблизо в някой парк.

3. Дълги уикенди

Ако разполагаш с малко дни отпуск, така наречените „дълги уикенди" са най-препоръчителната максима в последните няколко години по отношение на почивките през лятото. Съчетаването на 2 дни с уикенда ще ти позволи да посетиш повече дестинации или просто да си починеш сред природата повече пъти и да се насладиш на хубавото време. Разбира се, ако можеш да избираш, винаги по-дългият отпуск е препоръчван и от психолози, защото първите ден-два, човек все още не е успял да се отърси от задачите и мисли за работа. Но, ако графика за отпуски е строго дефиниран, нямаш възможност за използването му за дълго време или по някаква причина нямаш много дни отпуск, това е най-добрият начин, по който наистина да усетиш напълно лятото с работа на пълен работен ден.

В заключение: Прекарвай, колкото можеш повече време на открито и не съжалявай за това, че имаш сигурна работа на фиксирано работно време. Опциите за създаване на летни спомени в града не са толкожа малко и можеш да се забавляваш, и с по-малко средства.

Ако си търсиш работа на пълно работно време, разгледай само обяви с този критерий от страницата „намери работа" в нашия сайт. Можеш да го направиш като избереш тази опция от полето „вид работа". В момента имаме над 100 отворени позиции в сектор - продажби, маркетинг, телекомуникации, ИТ и други.


Тази статия беше ли ти полезна? Виж други сходни в нашия блог: