6 мита за агенциите за набиране на персонал

24/10/2023

Мислиш, че знаеш всичко за агенциите за набирането на персонал? Вероятно вярваш на мит или два! Затова днес ще разбулим цели 6 легенди, с които да внесем малко повече яснота за дейността ни.

1. Агенциите за подбор на персонал вземат % от заплатата ти

Един от най-разпространените митове за агенциите е, че те вземат процент от заплатата ти, което може да обясни защо повечето кандидати предпочитат да търсят сами нова работа. За щастие това не е вярно! Агенциите генерират доходи чрез такси, които се начисляват на клиента-работодател, а не на кандидата, така че можеш да бъдеш сигурен, че заплатата ти няма да бъде засегната.

2. Агенциите предлагат само ниско платена/нискоквалифицирана работа

Друг отблъскващ мит е, че агенциите предлагат само нискоквалифицирани работни места. Не сме много сигурни къде се е формирало това възприятие, но можем да потвърдим, че не е вярно! Повечето агенции предлагат разнообразни работни места, които варират в зависимост от нивото на уменията и заплащането на кандидата. От роли на входно ниво до висши мениджърски позиции - има по нещо за всеки от йерархията.Когато си в ролята на търсещ работа препоръчвам да потърсиш агенции, които имат работа на търсеното от теб ниво. Поясни заплатата, която търсиш и нивото на отговорност, съответстваща на твоята роля, а след това консултантите ще свършат останалото.

3. Консултантите не разбират индустрията

Възможно е да имаш погрешно схващане, че агенциите не познават различните индустрии. В резултат на това да смяташ, че те няма да могат да намерят подходящата роля за теб.Повечето специалисти по подбор на персонал са специализирани и работят само в една индустрия, като често самите консултантите са работили в нея и я познават отвътре. Също така посещават различни събития и срещи на индустриите.Агенциите освен това предлагат специализирани екипи, които се съсредоточават само върху набирането на персонал за определени индустрии. Затова проучи агенциите онлайн и избери тази, която отговаря на твоите умения и на сектора, в който кандидатстваш.

4. Можеш да използваш услугите само на една агенция

Грешка!Може да се присъединиш към толкова агенции, колкото искаш. Моят съвет е да не работиш с всички на пазара, а да бъдеш избирателен.Твоят HR в агенцията ще бъде този, който те представлява пред бъдещия ти работодател, така че е важно да бъдеш представени от някой, на когото можеш да се довериш, и който ще те представи в най-добра светлина.

5. Агенциите не могат да ми помогнат

Мислиш, че агенцията за набиране на персонал не може наистина да ти помогне? Помисли отново! Агенциите не ти помагат само да намериш работа, те също така оптимизират твоята работоспособност. Например, HRS Bulgaria предлага безплатно подобрение на твоето CV, подготовка за интервю и кариерни съвети!Така че дори и да мислиш, че агенция не може да ти намери мечтаната работа, регистрирай се при такава, която предоставя безплатни допълнителни услуги. Това ще ти спести пари и ще ти донесе полза в дългосрочен план!

6. Рекрутерите се интересуват само за парите

Един добър специалист по „Подбор на персонал“ ще се погрижи за теб. Знакът, че не ги е грижа? Те няма да изслушат вашите нужди.

Когато селектираш агенция за набиране на персонал, с която да работиш, избери тази, която има сходни на твоите интереси и която е готова да инвестира времето си за теб. Помни, че добрият консултант = по-добро търсене на работа.

В HRS Bulgaria няма да ти предложим само позиция, на която си бил до момента. Ние изслушваме твоите изисквания, подкрепяме ги през целия процес на търсене на работа и продължаваме да те подкрепяме, дори след като започнеш мечтаната си работа. Нашият екип е дружелюбен и енергично ти помага, затова ни изпрати твоето CV и остави останалото на нас. Предлагаме всички HR услуги под един покрив.