7 стъпки за успешно себепрезентиране

Цветелина Стефанова
24/10/2023

Всяка презентация, запознанство, интервю или бизнес започва с това да представиш себе си – кратко, ясно и впечатляващо за аудиторията. В следващите редове ще получиш полезни насоки за това как да грабнеш вниманието и да спечелиш доверието на събеседника, когато дойде твоят ред да се презентираш.

Ето и 7 важни стъпки:

1. Подготви се.

Един от изпитаните начини за добро представяне без значение дали става въпрос за среща с непознат, интервю, или събитие пред публика, е да заложиш на добрата подготовка. Удивително е колко много хора не го правят! Във всички случаи тя трябва да включва темите: „Разкажете ни за себе си“ и „Споделете повече за вашия предишен опит, образование и хобита“. Въпросите могат да бъдат в различна вариация, но това, което очаква събеседникът или интервюиращият, е бързо да прецени дали ти си човекът, който търси или не.

2. Мисли позитивно.

Усмихнатите хора винаги са за предпочитане и правят добро първо впечатление! В „минутата на славата“, когато цялото внимание на събеседника или аудиторията е насочено върху теб трябва да се оттърсиш от негативните мисли и лоши настроения. Не бива да личи напрежението от ежедневните задачи и притеснението за срещата. Трябва да си наясно, че си „там“, за да покажеш най-доброто от себе си и ти си точният човек и вниманието към теб си заслужава. Старай се да излъчваш позитивно отношение, дори когато попаднеш в трудна или неочаквана ситуация по време на твоята среща. За целта е нужно да развиваш умения да се самонаблюдаваш, самоанализираш и самоконтролираш.

3. Използвай структурирани изречения и говори последователно.

Това е следващата важна стъпка за доброто представяне. Старай се да не бъдеш многословен, а точен и ясен в информацията, която даваш за себе си и не забравяй да говориш правилно, без да отежняваш изказа си с излишни думи или междуметия като:  „ъъъ..“, „ами..“,  „междувременно“,  „значи“ и други.

4. Не мисли за това как изглеждаш в очите на събеседника. ‍

Защо в повечето случаи при ново запознанство имаме бяло петно, когато събеседникът казва името си, а понякога не помним и друга съществена информация от първата ни среща? Това се случва, тъй като не се фокусираме върху човека отсреща в този ключов момент и твърде много мислим за своето представяне и за това как изглеждаме в очите на другия. Множество изследвания доказват това и притеснението какво ли си мисли човекът отсреща и се отразява на създаването на впечатляващо първо впечатление.

5. Бъди уверен в себе си.

Вместо да се притесняваш, че нямаш определен опит, наблегни на своите силни страни и умения. И не забравяй да бъдеш себе си, да показваш харизмата и излъчването си, да се държиш непринудено, като се свързваш с хората, защото по-важно от съдържанието, е това как ще го споделиш. Сигурно знаеш, че само 7% от информацията за нас идва от думите, които използваме, а всичко друго е от начина, по който говорим, и от това как караме хората да се чувстват в нашата компания.

6. Демонстрирай емоция.

Oще един лесен начин, чрез който да блеснеш с представянето си, е да го направиш интересно за слушане. Това се постига с интонацията на гласа, умерено жестикулиране и най-вече изразяването на емоция, което от своя страна се случва най-лесно, когато добавиш истории в собственото си представяне - конкретни работни казуси и ситуации, ако става дума за опита ти, кратка забавна история за хобито ти и т.н. Историите буквално изпълват с цветове нашето презентиране!

7. Затвори разговора подходящо.

След като си се срещнал с човек или група за първи път, трябва да затвориш разговора по подходящ начин. Бъди благодарен, че си имал тази възможност и, че се радваш на това запознанство.