5 съвета за да направиш страхотното първо впечатление

Камелия Димитрова
24/10/2023

Щом четеш тази статия, значи успешно си преминал през всички етапи по кандидатстване и подбор на персонал. Браво! А сега какво? Ето какво - дойде моментът за запознаване с новите колеги и работната атмосфера в офиса. За да запазиш страхотното впечатление и след проведените интервюта, ще ти предоставим 5 практични съвета.

1. Първо запознанство с колегите

Най-вероятно познаваш само прекия си мениджър и HR-а, с които си имал срещи. Сега е време за запознанство с останалите колеги. В зависимост от големината на фирмата се подхожда по различен начин с представянето. Общото е, че освен физическото запознанство, е добре да се представиш и виртуално. Може да изпратиш имейл до колегите си, в който да включиш лична информация, с която се чувстваш комфортно - семейно положение/деца, домашни любимци, хоби. Редно е да опишеш и вълнението си, че започваш работа в конкретната компания / екип, да споменеш професионалния си опит или да дадеш линк към LinkedIn профила си. Това е начин колегите да те опознаят още по-бързо. И е добра възможност за започване на разговор впоследствие.

2. Прецени възможностите си навреме

Нов си в компанията и изгаряш от желание да покажеш на какво си способен? Това е хубаво, показваш инициативност, но не прекалявай! Като за начало, изпълни поставените ти вече задачи и след това изисквай нови. Старай се да не увеличаваш сам задачите си, за да не намалее нивото ти на ефективност. Избирай качеството пред количеството, за да покажеш, че може да се разчита на теб и нямаш нужда от постоянно наблюдение. Междувременно, можеш да предлагаш и идеи за подобрение на процесите. Внимавай по какъв вербален и физически начин се изразяваш в такива моменти, за да не оставиш грешно впечатление.

3. Задавай въпроси премерено

Независимо колко години трудов стаж имаш, започвайки работа на ново място, със сигурност ще учиш много и ще се появяват много въпроси.

В случай, че отговорите на въпросите, които искаш да зададеш, са откриваеми в интернет или в служебен документ, по-добре действай сам! Така ще направиш добро впечатление и ще се откроиш с трудолюбивост и инициативност. Също така няма да досадиш на колегите си. Не забравяй, че те  също имат задачи и времето им е не по-малко ценно от твоето. Затова бъди съобразителен и прецени кои въпроси са съществени и кои не. Бъди съобразителен какво е удачно да попиташ спрямо ситуацията.

4. Вслушвай се в чуждото мнение и приемай съвети

Възможно е да имаш богат опит и знания, но все пак е препоръчително да изслушваш мнението на своите колеги. Те разполагат с повече информация за самата компания, както и специфичните характеристики и процеси на работа в нея. Помни, че чуждата гледна точка може да преоткрие цял нов свят от възможности.

Разбира се, не се изключва изразяването на собствено мнение. Тогава препоръчваме да го обосновеш с факти и да имаш готовност да приемеш обратна връзка.

5. Сравнението с предишната работа е излишно

Постоянното сравнение на различни аспекти с предишното ти място на работа няма да допринесе за твоето израстване в текущото. А напротив, фокусирането върху текущите задачи и възможности за научаване на все повече нови неща в сферата ти на дейност ще помогнат за развитие в кариерата ти. Приемай предизвикателствата като поредната задача, но отдавай цялото си внимание на качественото й изпълнение.

Бонус съвет: Ценни насоки за израстването ти в кариерата

Човек продължава да се развива през годините както в личностен, така и в професионален план. С тази идея ти препоръчваме редовно да търсиш нови ресурси и възможности за подобряване на своите способности. Можеш да откриеш подходящи курсове в интернет, литература или полезни съвети от по-опитен колега. Възползвай се. Инвестирай и част от свободното си време в придобиване на нови знания и умения. А впоследствие резултатите ще ти се отплатят. В този ред на мисли, почти всички мениджъри подкрепят развитието на служителите си и често договарят добри отстъпки за обучения или ги покрива компанията. След подписване на постоянен договор може да попиташ дали има такава политика в компанията и да изразиш интерес да научиш повече.

Това е! Бъди себе си, не бързай в началото, за да не допускаш грешки, бъди комуникативен и се опитай да бъдеш самостоятелен.

Успех!