Защо е важно да използвате Executive search услуга за вашата компания?

15/1/2024

За много компании откриването на топ кандидати е трудна задача, а на точните ръководни кадри – дори в пъти по-предизвикателна. Това е така, защото този процес изисква сериозни усилия откъм време, внимание и експертиза за постигане на успешни резултати. За да избегнете загуби от грешно назначаване ви съветваме да се доверите на компания, специализирана в извършването на Executive Search. Ползите от това да прехвърлите процеса по търсене и подбор на ръководители са многобройни – например, че имате достъп до широк набор от квалифицирани кандидати, увеличавате разнообразието в екипа си, ефективно запълвате ръководни позиции и задържате успешно най-добрите си кадри. В тази статия ще ви разкажем повече за процеса Executive Search и защо е важно да го използвате във вашата компания.

Какво представлява услугата Executive search

Executive Search е специализиран процес по набиране на висококвалифицирани и ръководни кадри за различни организации. В това число влизат всякакви предприятия от стартиращи малки и средни фирми до големи корпорации на локално и международно ниво. Обикновено услугата се използва за попълване на стратегически важни роли, като CEO, CFO, COO, CIO, HRD и много други. Основната й цел е да идентифицира, привлече и ангажира най-подходящите и компетентни кандидати за лидерски позиции в една компания. 

5 причини да използвате услугата Executive Search за вашата фирма

В днешната несигурна икономика Executive Search може да бъде ценен актив за вашата компания, като ви предоставя ключов достъп до топ таланти и спестяване на време в търсенето им. Откриването на кандидат с правилните умения, опит и ценности за заемане на ръководна позиция е изключително предизвикателна задача. Някои роли са просто толкова важни, че е необходимо да инвестирате нужното време и средства в идентифицирането и наемането на най-подходящия кандидат. А за да сте сигурни, че това ще се случи успешно, ви препоръчваме да се обърнете към фирма, която извършва услугата Executive Search. Ето и няколко причини защо:

Спестява време и разходи

Подборът на мениджърски кадри е много дълъг и стратегически процес. Макар и на практика да е възможно да се справите сами, наемането на фирма, която специализира в тази услуга, често е по-рентабилното решение. Това е така, защото фирмите разполагат с ресурсите и експертния опит, за да намерят бързо най-подходящите за компанията ви кандидати, спестявайки ви усилия и средства, като същевременно позволяват да се съсредоточите върху управлението на вашия бизнес.

Богата база данни от таланти

Доверявайки се на фирма, която предлага Executive Search, вие получавате достъп до нейните база данни и мрежа от контакти на локално и дори международно ниво. Така значително увеличавате шанса да намерите най-подходящия кандидат за вашия екип за много по-кратък период от време. 

Специализирана експертиза

Executive Search фирмите предоставят специализиран опит в набирането на ръководни кадри, разбирайки не само конкретните изисквания и предизвикателства при заемането на ръководни позиции, но също така нуждите и културата на вашата компания в детайл. Те прекарват много време и усилия в това да опознаят всяка фирма, с която работят, както и всеки един потенциален кандидат за отворените позиции. Същевременно, те са постоянно в течение с тенденциите на пазара на труда и дават страничен и задълбочен поглед върху текущата ситуация. 

Поверителност и дискретност

Приоритетът на Executive Search фирмите е да запазят висок стандарт на дискретност и поверителност във всички стъпки от процеса на търсене и подбор на висококвалифицирани кадри. Те гарантират поверителността както на вашата компания, така и на кандидатите, което свежда до минимум всякакви потенциални проблеми и конфликти.

Обективна и безпристрастна оценка

Един от плюсовете да използвате фирма за подбор на мениджърски кадри е, че получавате обективна перспектива при подбора на кандидати. Executive Search използва строги методологии и професионални инструменти, за да оцени кандидатите въз основа на вашите специфични изисквания. Тази  безпристрастна оценка помага да се идентифицират най-добрите ръководни кадри, които притежават правилните умения, опит и лидерски качества.

Колко време протича подбора за един проект?

В зависимост от позицията, бизнес модела и изискванията на организацията и наличието на кандидати на пазара, времето, необходимо за завършване на процеса Executive Search, може да варира значително. Това се дължи на различни фактори, като специфични изисквания, които имате към кандидата, както и скоростта, с която се извършват вътрешните процеси във вашата фирма. Но, за да отговорим по-конкретно на въпроса, обикновено средното време за завършване на подбора за дадена позиция е между 20 до 40 работни дни. В рамките на този период се включват различни фази на процеса Executive Search, включително изследване и анализ на нуждите на компанията, дефиниране на профила на идеалния кандидат, изготвяне на стратегия, търсене и привличане на потенциални кандидати, провеждане на интервюта, оценка и избор на най-подходящите кандидати, както и финализиране на процеса. В някои случаи този процес би могъл да бъде и доста по-бърз и да бъде приключен в рамките на 5-7 работни дни. 

Executive Search от HRS

Ако търсите висококвалифицирани ръководители и други ключови кадри, услугата Executive Search by HRS е подходяща за вас. HRS има комплексен подход, който включва изследване и разбиране на нуждите на всяка една организация, като освен това изготвя детайлен профил на идеалния кандидат. Те прилагат високи стандарти при оценяването на кандидатите и внимателно подбират най-подходящите професионалисти, които отговарят на изискванията и културата на компанията. 

Екипът се състои от професионалисти с дългогодишен опит и задълбочени познания в подбора на ръководни и ключови кадри. Те имат изключително разнообразен и широк опит в работата с компании от най-различни индустрии и разполагат с разнообразни източници и методи, включително голяма мрежа от професионални контакти и бази данни, за да идентифицират и привлекат най-добрите мениджърски кадри, които обикновено не са налични на пазара.

Защо да се доверите именно на HRS? Ето какво показват числата за тях: 96% от назначените от тях професионалисти продължават да работят при партньорите им след първата година. 7 от 10 назначени професионалисти на експертно и средно мениджърско ниво биват повишени до първата си година. Ако се интересувате от Executive Search, можете да се свържете директно с тях, за да заявите услугата или просто да се консултирате.