5 безплатни инструмента, с които да подобриш своето CV

Камелия Димитрова
24/10/2023

Кога беше последният път, когато помисли за автобиографията си? Най-вероятно е било преди да започнеш настоящата си работа или дори предходната. За този период от време със сигурност CV-то ти е доста остаряло  от гледна точка на уменията и опита, които вече си натрупал.

Ето защо днес ще ти представим безплатни онлайн инструменти и вградени функции в стандартните Microsoft продукти, чрез които ефективно да подобриш своето CV и то да започне да работи за теб.



1. Умения

Завършил си езиков курс? Получил си сертификат от обучение? Сега е моментът да ги добавиш в резюмето си. Ако пък нямаш натрупани такива, инвестирайте в това. Всяка компания цени желанието на хората да се учат и развиват. Google предлага безплатни обучения със сертификати в няколко категории. Провери дали някой от тях може да ти бъде полезен, спрямо сферата, в която се развиваш. Изпиши в търсачка „Google дигитален гараж” и започни още днес своя update.

2. Актуализирай форматирането

Знаем какво си мислиш: „това и баба го знае“. Обаче практиката показва, че почти във всяко второ CV има пропуски в това отношение, точно защото всеки подценява силата на форматирането. Често се съсредоточаваме в информацията, която да добавим, но не и в начина, по който я представяме. Затова, наистина обърни внимание на следните компоненти:

– Шрифт – за да си убеден, че нямаш разминавания в документа, направи мързеливата, но много сигурна проверка: маркирай целия текст с комбинацията „CTR + A” и избери шрифтът, който желаеш от падащото меню. По този начин няма как в началото да си писал с „Ariel“, а в последствие с “Calibri”.

– Обем и дължина на текста – има много мнения по въпроса, но едно е сигурно -  преповтарянето на информация е по-голям минус, отколкото плюс. Постарай се да  събереш информацията в 2 страници. Ако ти е трудно да прецениш коя да запазиш и коя да премахнеш, може да използваш безплатен инструмент, който спрямо процентите, които му зададеш, сам ще премахне текст. Потърси „Free text compactor” в Google.

3. Правопис и пунктоация

Прочети CV-то си на глас. Това е единственият начин да се увериш, че не пропускаш думи. Spellcheck-ът ще ти подсигури, че не допускаш правописни грешки, но така ще установиш дали нямаш пропуски в цели думи или дори изречения. Също така ще забележиш дали част от текста, изречен на глас няма друго звучене от това, което ти влагаш.

4. Релевантност

Опитай се автобиографията ти да изглежда така сякаш е правена специално за позицията, за която кандидатстваш. Ако компанията има основно изискване за перфектен английски език със сертификат C1 и ти го притежаваш, премести това постижение възможно най-напред в твоето CV. Ако за друг бъдещ работодател това е само бонус, съответно постави това умение по-надолу в твоя списък.

5. Преструктуриране

На пръв поглед това звучи подобно на предходната точка, но не е. Запитай се сам организирана ли е автобиографията ти по начин, който има смисъл? Например, ако актуализираш резюмето, което си използвал последно след дипломирането, най-вероятно е да си посочил образованието си най-отгоре в листата. Сега обаче, когато имаш натрупан опит в следдипломната квалификация, е добре да сложиш първи фокус върху професионалната история и най-новата си работа, а секцията „образование" да отиде след това.



6. Ключови думи

Ако работиш в областта на технологиите, знаеш, че ключовите думи могат да се променят доста бързо. Един ден е „Python“, на следващия е „Ruby“ или обратното. Затова думите, които проследяващия софтуер търси, често се променят и е добре да погледнеш дали не си изпуснал някои, а други, които вече не са актуални - да премахнеш. Това важи, както за CV-то ти, така и за профила ти в LinkedIN. “Google trends” например е добър инструмент, който може да ти помогне с това.



7. Разнообразие

Провери дали не започваш с един и същ глагол в почти всички изречения. Ако е така помисли за синоними или изцяло нови заместители. Демонстрирането на богат речников запас прави впечатление веднага. За по-лесно използвай безплатен български синонимен речник от google.

8. Препоръки

Събери 2 препоръки от твой колега и бивш пряк ръководител. Това е коз, който може да бъде решаващ за някои позиции. Можеш да поискаш такива през опцията на LinkedIn „ask for recommendation”.

Екстра бонус съвети за перфектно CV:

– Социални мрежи - Прегледай дали нямаш споделени публични снимки, видеоклипове или публикации, които могат да бъдат прегледани дори от хора, които не са ти в приятелския лист. Помисли също така  дали профилната ти снимка в социалната мрежа не те злепоставя.

– Имейл – отдели 2 минути и си направи имейл, чието потребителско име да бъде представително за теб. Най-лесната проверка за това е, да го споделиш на глас. Ако пробужда смях, очевидно не е най-правилния избор. Затова опитай да си направиш такъв, който съдържа твоите имена. Разбира се те могат да са заети, но отново много по-добре ще бъде то да съдържа цифри или знаци, отколкото да съдържа коренно различна дума.