Смяна на работа през лятото? Да, сега е моментът!

Теодора Ковачева
24/10/2023

За никого не е тайна, че летните месеци традиционно се свързват с продължителни отпуски и ваканционно настроение. Хората рядко са готови да предприемат важни стъпки, още по-малко да сменят работата си. 

Причините са известни. Често кандидатите не искат да жертват лятната си почивка или пък смятат, че няма достатъчно голямо предлагане на работни възможности, които да са подходящи. 

Всички тези мнения могат да са верни, но съществуват ред ползи за промяна на работното място през летните месеци.

Днес ви представяме няколко причини да изберете именно летния сезон за старт на нов кариерен път.

Конкуренцията

Поради гореизброените причини, конкуренцията традиционно е по-слаба през този период от годината. Тъй като хората рядко предприемат смяна на работата през лятото, за една позиция се борят много по-малко кандидати от колкото през пролетта или есента, например. 

Същевременно, въпреки че лятото обикновено не е свързано с повишена бизнес активност, през този топъл сезон компаниите търсят служители с голям ентусиазъм. Това помага бързо да намерите желана свободна позиция и шансовете да бъдете назначени се увеличават.

Работодателите са отворени за преговори

Много работодатели, които желаят да изпълнят бизнес целите си за първата половина от годината, са по-сговорчиви, тъй като трябва бързо да „затворят“свободни работни места за персонал. Освен това в много фирми финансовата година приключва през юни, но от май те са актуализирали щатните таблици, така че предлаганата заплата може да се увеличи. Ето защо това е много по-подходящ период за преговори върху работното предложение и условията в договора.

Въздействието на сезона

През лятото, на повечето хора им се иска да преживеят нещо вълнуващо и интересно. Именно такова е започването на нова работа. Същевременно, емоциите, с които сезонът обгръща хората, прави всичко да изглежда по-лесно, като запознанството с нови хора и адаптирането в нова работна среда. 

Разбира се, не е нужно да нарушавате лятната си почивка. Винаги можете да се насладите на слънчевото време и да се върнете, заредени с енергия, за ново професионално предизвикателство.

Повече време за адаптация

Както вече коментирахме, през летните месеци бизнесите са по-малко натоварени и рядко стартират мащабни нови проекти. Ето защо, това е идеален момент да станете част от нов екип тъй като ще има повече време за началното ви обучение. Без стреса от големия обем работа ще можете да вникнете в детайлите и спецификата на новата си длъжност, а това ще ви помогне значително, когато задачите започнат да се увеличават.

По-спокойната обстановка ще ви помогне да опознаете новите си колеги и да станете пълноценна част от колектива, така че, когато наближат фирмените празници в края на годината, да се чувствате част от общото “цяло”. 

Бонус причина:

Страхотните работни предложения на HRS

За нашия сайт няма почивни дни, дори и през лятото! Всеки ден в него ще намерите повече от 150 различни работни възможности, подходящи за хора с различен опит, умения и интереси.

Нашите консултанти ще ви съдействат през целия път на кандидатстване - от изпращане на автобиография, до подписване на трудов договор, затова не губете повече време, а елате на https://www.hrs-bg.com/find-a-job