,,Кандидати питат, консултанти отговарят‘‘ - част 2

Камелия Димитрова
24/10/2023

В настоящата HR рубрика Нора Найденова - Process Improvement Manager в HRS Bulgaria, отговаря на анонимно зададени въпроси от наши читатели, които се интересуват от теми, свързани с кандидатстването за работа.

1. Europass бланка или свободно написано CV? Кой е по-добрият вариант?

Не препоръчваме нито един от двата варианта. Europass е остарял формат и ако искате да впечатлите потенциалния работодател препоръчваме да се насочите към по-нови алтернативи. Свободно написаното CV също не е добър вариант, тъй като основното предимство на форматираните автобиографии е, че предоставят структура, по която специалистът по човешки ресурси се ориентира по-лесно. Интернет изобилства от безплатни темплейти за CV-та, а също така можете да опитате и платформи като „EnhanceCV“, ако искате автобиографията ви да бъде професионално издържана и съвременна.

2. Какви въпроси бих могла да задам на работодателите по време на интервю, за да получа по-искрен/ясен отговор за средата на работа и фирмената култура?

Това е много добър въпрос! Може да попитате следните неща:

  • Какви действия предприема мениджмънта на компанията, за да мотивира и сплотява колектива?
  • Какви са ценностите на компанията и как служителите ги „живеят“?
  • Вярвате ли, че екипът трябва да бъде като семейство? Как поддържате тези взаимоотношения в компанията?
  • Как оценявате фирмената култура? Какво прави компанията, за да я развива?

3. Защо повечето работодатели не желаят да наемат хора без опит, но с висше образование?

Висшето образование е индикация, че кандидатът знае основните принципи, на база които се основава работата му. Освен това, хората, които са инвестирали във висше образование, показват, че имат изградени навици да пишат доклади и други академични текстове, което може да послужи добре на потенциалния работодател. Да не забравяме, че и висшето образование учи на това да поемаш ангажименти, да изпълняваш работа в определен срок от време и да ходиш на лекции – качества, които поставят основите на добрите трудови навици. Понякога работодателите предпочитат да наемат хора без трудов опит, а само със завършено образование, тъй като това позволява  на компанията да „оформи“ и обучи служителя на база техните индивидуални нужди и процеси.

4. Задължително условие ли е да знаеш перфектно чужд език?Как работодателите приемат служители с малки деца?А какво мислят за хората, живеещи извън София?

Повечето международни компании изискват перфектно ниво поне на английски език, а в някои случаи и на още един език. Причината за това е, че вътрешната комуникация обикновено протича на чужд език и той се приема за официален за компанията. Така че да – в повечето случаи е задължително условие да знаете перфектно чужд език, ако целта ви е да работите в голяма международна компания. Дори и някои български работодатели, които търгуват с чужбина или имат чуждестранни контрагенти го изискват. Все повече компании стават гъвкави спрямо служителите с малки деца. Те позволяват разчупено работно време и дори някои от тях осигуряват частни детски градини за децата на своите служители. Фактът, че имате малки деца не бива да ви притеснява, когато кандидатствате за работа – това е нещо нормално и повечето добри компании го приемат и приветстват. Ако компанията има проблем с това и не проявява разбиране – може би не си струва да работите за тях.Относно хората, живеещи извън София – стига да са мобилни и да имат желание да пътуват до работа, това не е проблем за работодателите. Нека също така не забравяме, че това е форма на дискриминация и не е редно да отсяваш кандидати на база това къде живеят.

5. Защо според Вас дълго време не мога да си намеря работа - имам образование и подходящите качества, но никъде не ме искат?

За да отговорим на този въпрос коректно, трябва да разгледаме по-подробно трудовия ви опит и позициите, по които кандидатствате. Препоръчваме да си запазите час за лична консултация с някой от специалистите на HRS Bulgaria. Възможно е CV-то ви да не отразява достатъчно добре опита ви и да не е съобразено с позициите, по които кандидатствате. Също така е възможно да не подбирате правилно позициите, по които кандидатствате. Ако пък стигате до интервю и след това нещата не се получават, може би причината е, че не сте достатъчно добре подготвени за процеса по интервюиране, което отново е причина да се обърнете към консултантите на HRS Bulgaria. Може да разгледате и някои от статиите ни с полезни съвети за това как да се представим на интервю за работа.