,,Кандидати питат, консултанти отговарят‘‘ - част 1

Нора Найденова
24/10/2023

HR рубриката ,,Кандидати питат, консултанти отговарят‘‘ е насочена към всеки, който има незададени въпроси във връзка с търсенето и намирането на подходящото работно място. Въпросите се задават анонимно чрез анкета. И след това, тук ти споделяме отговорите им. На тях отговарят специалистите ни по подбор на персонала, които ежедневно се сблъскват с разнообразни казуси от сектора на човешките ресурси. Първа отговаря Нора Найденова, Process Improvement Manager в HRS Bulgaria.

1. Професионалният ми опит е съставен от кратки по времетраене назначения тъй като в почти всички случаи съм била наемана на временен договор с фиксиран период. В повечето случаи, работодателите приемат това като непостоянство, без дори да попитат каква е причината за честата смяна на позиции. Как да избегна този проблем?

Факт е, че повечето HR специалисти от страна на работодателя отделят не повече от 1-2 минути да прегледат CV-то на кандидата – крайно недостатъчно време, за да се вникне в дълбочина в опита и изложените умения. Съветът, който бихме могли да дадем, е изрично да упоменете в автобиографията си, че сте работили по временни проекти. Това може да стане до името и времетраенето на самата позиция, като посочите „срочен трудов договор“ или “temporary assignment” на английски език. По този начин ясно индикирате типа заетост и за всеки специалист, разглеждащ автобиографията Ви, ще бъде видимо каква е причината за честата смяна на позиции.

2. Колко добре са запознати със същността на позицията и оперативните функции хората, които се занимават с подбор на служители?

За да бъде успешен специалистът по подбор, той трябва да бъде наясно със същността на позицията и оперативните функции на хората, които ще бъдат наемани. Неслучайно в повечето компании специалистите по подбор преминават през специални обучения, които ги запознават със спецификите на работата на отделите, за които ще се извършва селекция на кандидати. Също така, в агенциите по подбор обикновено има консултанти, които специализират в работата само по отделни позиции (например маркетинг, продажби, счетоводство и финанси, IT и др), което им позволява да се профилират тясно и да бъдат запознати с последните тенденции в работата на съответните позиции.

3. Как да поискам заплата по-висока от тази, която взимам, без да назовавам конкретни цифри?

Ако не искате да разкривате директно текущата си заплата, винаги можете да кажете, че тази информация е конфиденциална. Разумно е да поискате увеличение в новата заплата в размер на 20-30 процента и повечето работодатели са наясно с това. Нашият съвет е винаги да давате приблизителен диапазон на очакваното от вас възнаграждение, който варира с 500 лв нето. Например, ако се стремите към заплата от 2500 лв нето, винаги можете да кажете, че очаквате заплащане между 2400-2900 лв нето – обикновено работодателите се спират някъде по средата, а и по този начин има място за преговори.

4. Реших да сменя напълно сектора, в който работя. Как да убедя работодателите, че съм сериозен кандидат, въпреки липсата на специфичен за сектора опит?

Смяната на сектора винаги е трудна и предизвикателна задача и повечето работодатели за съжаление не винаги са склонни да дават шанс на хората, които искат да направят тази промяна. Ключовото тук е да докажете, че имате интерес към сектора – като например инвестирате и изкарате няколко курса или сертификата, които ще ви бъдат полезни в тази област. Също така, можете да наблегнете в CV-то на постижения в нови за вас проекти, с които да докажете, че учите и възприемате нова информация бързо. Най-добрият вариант е да започнете с по-entry level позиция в сектора, в който искате да навлезете, тъй като там не се изисква много опит.  За повече информация относно това как да смените сектора, може да се обърнете и към консултантите на HRS Bulgaria за ценни съвети и насоки.

5. Кандидатствам по обяви в сайтове. Има ли законово определен срок, в който трябва да получа отговор дали съм одобрен?

За съжаление няма законова регулация, която да задължава компаниите да връщат обратна връзка в определен срок. В повечето случаи можете да приемете, че ако с вас не се свържат в рамките на 2 работни седмици, вероятно от компанията са решили да се спрат на други кандидати. Разбира се, винаги има и изключения и понякога компаниите по различни причини се свързват с одобрените кандидати и по-късно, но в оптималния вариант 2 седмици е напълно достатъчно да се прегледат всички кандидатури и да се селектират хората, с които да се продължи в процеса по подбор.

Вярваме, че информацията ще ти бъде полезна независимо дали си задал въпросите, тъй като отговаря на масово обсъждани, но недотговорени публично въпроси от сектора на човешките ресурси. В следващите седмици ще продължим да споделяме още въпроси от рубриката и да отговаряме на тях. Продължавай да следиш публикациите от рубриката ни, за да обогатиш знанията си за процесите на търсене и намиране на подходящото работно място.