Какво е работодателска марка?

Симона Денкова
24/10/2023

Работодателската марка е връзката между маркетинг и подбор на персонала.

Компаниите все повече започват да разбират тясната връзка между подбор на персонал и маркетинг. Всъщност, подборът на персонал е изцяло зависим от маркетинга.

Докато маркетингът се занимава с това да привлече клиенти към определен бранд, подборът на персонал се занимава с привличането на най-подходящите хора за вашия бизнес.

Добрият подбор на кадри вече не се опира само до това да напаснем кандидати и работни позиции, но изисква да се покажем пред правилните хора, да им се харесаме и да ги задържим, а това изисква изготвянето и адекватното осъществяване на маркетинг стратегия с дългосрочен ефект.

Изключително важно е работодателите днес да добавят повече стойност в предложенията си към кандидати и да се различават от конкурентите си. Същестува набор от стратегии, които могат да постигнат именно това, като например – да се създаде силен работодателски бранд.Работодателският брандинг вече не е чужд термин, тъй като има много широко приложение – създава се ‚комплект‘ от предимства и култура, от която хората биха искали да бъдат част и това много набодобява на това, което маркетолозите правят, за да привлекат клиенти.

Специалистите по подбор на персонал използват същите тактики – промотиране на препоръки и отзиви от кандидати и клиенти.Определени аспекти от процеса по подбор са се променили в последно време.

Например, най-добрите потенциални кандидати може би не си търсят работа в момента. Това предизвиква специалистите по подбор да мислят в посока проактивна стратегия за разширяване на базата си с таланти, ангажирайки и пасивните кандидати.

Потребителският път на кандидатите е точно толкова важен, колкото и този на бизнес клиентите, затова консултантите по подбор са длъжни да опознаят кандидатите си лично и да изградят добри връзки с тях. Както клиентите, така и кандидатите биха били по-съгласни да работят с компания, на която вярват.

Както маркетингът, така и подборът на кадри изисква инвестиция на ресурси, затова е важно да се измерва възвръщаемостта на инвестицията (ROI).

Растежът на анализа по подбор прави взимането на стратегически решения много по-лесно. Измервайки времето, което се отделя за затваряне на позиция, колко кандидатури получаваме, работодатели и специалисти по подбор на персонал могат по-добре да оправдаят инвестицията от рекламна кампания с насоченост към подбор.

В крайна сметка, хората са в сърцето на маркетинга и подбора. Давайки им добавена стойност и разбиране на нуждите им, ще позволи на бизнеса ви да привлече както клиенти, така и кандидати.

Разберете повече за услугата ‚Изграждане на работодателски бранд‘ тук.