Как да се справиш с отказ от работодател след интервю?

Камелия Димитрова
23/2/2024

Никой не обича да получава откази. Особено, когато става въпрос за работа с добри условия, отговарящи на желанията ни. Факт е, че независимо от натрупания опит и умения, всеки поне веднъж в живота си се сблъсква с отказ от работодател след проведено интервю. Чувството на разочарование е първосигнално в такъв момент, но е ключово много бързо да се отърсим от него и да го превърнем в мотиватор. На теория звучи много просто и логично, но на практика е трудно, когато мрачните мисли са в превес. За това сме подготвили кратък списък със съвети, които да ти помогнат да върнеш увереността си и да откриеш отново хъс за професионална промяна. Нека да започваме:

‍1. Направи самоанализ‍

Помисли за всичко, което се е случило - от начина, по който си се подготвил и проучвал, до комуникацията по време на интервюто и всички последващи действия. Ако процесът е протичал на етапи, определи къде има място за подобрение. Запитай се: Какво можех да направя по различен начин? Можеше ли презентацията или отговора на въпрос X да бъде направен по-задълбочено? Фокусирах ли се твърде много върху техническата компетентност за сметка на демонстрирането на по-меките си умения? Имаше ли въпроси, на които можеш да отговоря по-добре?Винаги има място за подобряване, така че използвай всички неуспехи, за да хвърлиш светлина върху тези области.

‍2. Поискай обратна връзка‍

За да нарисуваш цялата картина защо не си бил точния човек за ролята можеш да се обърнеш и към консултанта по подбор, с който си работил. Имай предвид, че това е деликатен въпрос, както за теб, така и за HR-a, който е работил в посока за „затварянето“ на позицията. Също така, за да получиш този отговор, консултантът често трябва да чуе и гледната точка на другите участници в подбора – например прекият ръководител или собственикът на компанията, с които си се срещнал. Затова не настоявай за бърз отговор, а поискай информация с цел да успееш при следващо кандидатстване. Това е много по-ценно в сравнение с времето, в което можеш да получиш отговор.

3. Потърси общи точки‍

След обратната връзка, помисли дали виждаш общи точки от разговори с приятели, колеги и годишната оценка от ръководителя ти. Ако има допирни точки, значи трябва да поработиш в посока подобрение. Отбележи всички слабости или проблеми, за които можеш да направиш нещо, и ги превърни в мотивацията за промяна, за която говорихме в увода на тази статия.Какво можеш да направиш, за да коригираш пропуските в представянето си? В зависимост от проблема можеш да преминеш през обучение или да практикуваш с близък, отговори на въпроси, при които просто не успяваш да се аргументираш, така както наум. Изключително често срещано е, предвид използването на технологиите, да не умеем да се изразяваме добре.

‍4. Бъди обективен‍

Понякога отказът е, заради неща, които не могат да се променят за една нощ – ако интервюиращият предпочита някой с богат опит в управлението на клиенти или екипи (който ти нямаш) или иска някой, който говори перфектен чужд език (а ти не си на това ниво). В този случай съсредоточи се върху нещата, които можеш да промениш в професионалната си ситуация.

5. Изгради устойчивост‍

Гледай на всеки неуспех като на препятствие по пътя на правилната работа за теб, която ще те удовлетворява наистина!‍

В крайна сметка отказът от работа се случва на всеки, най-важното е какво научаваме от опита. Звучи клиширано, но е факт, че дори иноватори и хора, мислещи извън рамката, като Джев Безос или Марк Зукърбърк са получавали отказ.

Продължи търсенето на работа днес и виж най-новите ни работни места тук.