Актуални HR теми

Как да организираш работата си преди празници?


Да се изключиш от ежедневието напълно, да гледаш коледни филми докато хапваш сладки, да спиш до обяд и да прекарваш време с любимите ти хора - мечтаеш за тези моменти от месеци!

Но имаш ли усещането, че те очаква толкова много работа преди да излезеш в заслужена почивка, че никога няма да успееш на време? И след като празниците започнат, чувстваш ли се така, сякаш прекарваш повече време във възстановяване, от колкото в това да се наслаждаваш на моментите? Не се притеснявай! Приготвили сме ти няколко съвета, с които да подготвиш работата си така, че истински да се насладиш на ваканцията! 

1. Опитай да се отпуснеш!

Много хора се чувстват изтощени от целия стрес около това да свършат всички задачи преди да излязат в почивка, но това е напълно нормално. Запомни, че не всички задачи имат еднакъв приоритет и с малко стратегия в планирането, всичко ще бъде готово, точно на време!

2. Направи си чек-лист!

Някои хора си записват в тетрадка или на лепящи се листчета - това е чудесно, стига да имаш навика да се връщаш към тях и да ги препрочиташ. Други онлайн варианти са платформи като Todoist, Toodledo, Trello или Bubblz. Те предлагат и възможността да споделиш листа със задачи с целия ти екип. 

Каквото и да избереш, не губи време! Ще имаш възможност да отбелязваш, приоритизираш и планираш задачите си, както и да им добавяш крайни срокове, за да виждаш по-ясно кои са най-спешните. Това е най-добрият начин да спестиш време и да свършиш всичко важно без да се чувстваш затрупан от работа. 

Опитай да отметнеш възможно най-много работа преди да излезеш в отпуск, но бъди честен със себе си и не подхващай задачи, чийто приоритет не е достатъчно висок, за да не се преуморяваш излишно! 

3. ​Планирай ваканцията си! 

Всеки има това странно усещане, че ако колегите знаят точно кога ще бъдеш в отпуск, то ще те затрупат с повече работни задачи. Донякъде е вярно, но иначе рискуваш да получиш множество служебни обаждания, докато си във ваканция, а това със сигурност не е никак приятно. Просто планирай предварително и сподели с колегите!

Преди да тръгнеш, не забравяй да уведомиш контактите си, че ще отсъстваш и се увери, че си настроил кратък, професионален автоматичен отговор на имейла си, така че клиентите ти също да получат напомняне, че не си на разположение, ако опитат да се свържат с теб.

4. ​Събери се с екипа ти и делегирайте задачите!

Това е валидно за служители от всички нива, не само за лидери на екипи или мениджъри. Често, някои от задачите в списъка ти зависят директно от друг колега или имат нужда от одобрението на мениджъра ти. В същото време, всеки колега има достатъчно задачи, затова е важно да обсъдите, да планирате и да делегирате помежду си това, което трябва да се свърши. Отнасяй се към времето на другите така, както би искал те да се отнасят към твоето. 

Не забравяй също, че кратко творческо обсъждане или съвет от колега могат да ти помогнат да преминеш през дадена задача много по-бързо и по-успешно!

5. ​Направи всичко възможно, за да “се изключиш” напълно!

Най-важните проекти са приключени, доверени колеги се грижат за текущите, а твоите контакти и клиенти знаят, че те няма. Отлично! Всичко, което остава да направиш, е да излезеш от офиса и да оставиш всичко настрани, докато си на почивка. От голямо значение е да “се изключиш”, в истинския смисъл на думата. За да направиш това, остави служебния си лаптоп и телефон в раницата, за да не ги „виждаш и чуваш” наистина. По този начин, дори и да се сетиш за нещо, което искаш да провериш на тях, ще се замислиш предварително. Това е най-добрият начин да презаредиш батериите си!

6. ​Организирай връщането си на работа!

За да избегнеш всякакъв стрес и хаос, когато се върнеш на работа, подготви проектите, за които знаеш, че ще бъдат най-спешни. Леко подреждане ще ти помогне да се адаптираш бързо, плюс - организираното работно пространство прави връщането много по-приятно. Актуализирай календара си със събитията и крайните срокове, които трябва да изпълниш. Насрочи среща с екипа си в деня след като се върнеш (или дори в същия ден, ако е необходимо), за да обсъдите какво е било направено, докато си отсъствал и какво предстои да се свърши сега.

Вече си готов да излезеш в една заслужена, спокойна и ползотворна ваканция! Не забравяй, че с малко организация, всичко е възможно да се постигне!

Пожелаваме ти светли и весели празници, а в началото на новата година сме ти подготвили много нови и интересни проекти!

П.С. Когато се върнеш в офиса, не забравяй да погледнеш и статията ни "Как да влезем в работна форма след продължителни празници."