5 съвета за менталното здраве и работната среда

Ани Кунева
24/10/2023

Да, двете неща имат много общо! Най-често срещаните психични проблеми на работното място са тревожност и стрес. Време е да спреш да потискаш емоциите си и да им позволяваш да влияят на работата ти.

Все повече хора не са склонни да напуснат работно си място, въпреки че не се чувстват добре, заради страха: „Дали ще намерят по-добра работа?“,, и „Могат ли да рискуват?“.

За да постигнеш спокойствието и насладата от работата, която имаш, понякога трябва да рискуваш и да се опиташ да подобриш себе си, за да се чувстваш по-добре. А тук ще намериш полезни съвети как да се справиш с различни ситуации на работното ти място.

1. Не се страхувай да споделяш, но подбирай хората, на които го правиш.

Няма нищо срамно в това да кажеш какво изпитваш и каква е причината за твоята емоция, тъй като това пряко влияе на твоето психическо състояние и съответно на представянето ти в работа.

Затова сподели, ако в продължителен период от време не се чувстваш добре. Установи първо дали проблема е личен или професионален и прецени кои са правилните хора, с които да говориш и да чуеш друга гледна точка. Възможно е понякога от претоварване човека да сбърка личните трудности с работните и това води до неразбирателство и дискомфорт в професионален план.

Ако се чувстваш обиден или по някакъв начин засегнат от колегите си, сподели с мениджъра си, например. Ако обаче се чувстваш зле от нещо в личния ти живот, сподели на близките си. Най- лошото, което можеш да направиш е да маскираш емоциите си, те могат да имат значителни ефекти върху физическото и емоционалното ти здраве. За това е най-добре да споделиш какво те притеснява, но и в същото време да успяваш да преценяваш от къде идва проблема ти, така ще знаеш на кого да споделиш.  Щом разбереш разликата между двата вида проблеми, ще ти е много по-лесно да се справиш с тях и ще ти е по-леко, когато си на работното ти място.

В този ред на мисли, когато кандидатстваш за нова работа и изпитваш някакви притеснения, сподели ги с консултанта  по подбор на кадри. В HRS например, част от кариерната ни консултация включва CV check & подготовка за интервю, така че да се чувстваш спокоен и уверен.

2. Бъди смел и направи промените, от които имаш нужда!

Нерядко хората подсъзнателно търсят проблема най-вече в работното си място, а не се замислят, че той може да идва от тях. Искаш по-висока заплата? Искаш да си на по-отговорна позиция? Работи върху себе си! Запиши се на курс, свързан с позицията на която искаш да си, бъди любознателен, приемай критика и се учи от нея, така ще покажеш на работодателите си, че наистина заслужаваш по-високо възнаграждение и позицията, която искаш.

Когато направиш всичко това, но не видиш резултат, тогава вече е време да смениш средата в която се развиваш и да намериш по-добра. Единственият лимит, който човек има е в ума му. Рискувай!

3. Не приемай нищо лично.

Често това, което другите хора правят, не е заради теб или на теб. Ако ти се случва да изпадаш в ситуация, в която колегите ти те обиждат с действия, имай в предвид, че техните постъпки са свързани с тях, а не с теб. Ако търсиш положителното, а не отрицателното в хората, с който работиш, ще ти бъде много по-лесно да не приемаш нищо лично. Ако това обаче, се превърне в системно поведение от тяхна страна, тогава говори с мениджъра ти за проблема и намерете решение заедно.

4. Фокусирай се върху това, което можеш да контролираш.

Човек може да контролира само собствените си действия и чувства, а когато се фокусираш върху тях, ще може да постигнеш всичко, което си наумиш. Насочи ума си към нещата, които знаеш, че можеш да контролираш сам и съответно да ги надграждаш. Правилният начин да почувстваш контрол, е да се съсредоточиш върху това, което можеш да промениш в себе си или в средата си. Ако искаш да растеш кариерно или да промениш работното място, в която се развиваш винаги можеш да намериш вариант как да го направиш. Ти си собственика на ума и емоциите си, а когато успееш да ги контролираш, ще успееш да се развиваш навсякъде.

5. Оглеждай се активно за работа, за да имаш възможността да се развиваш с усмивка!

Често хората се оплакват от работната среда и колегите си, ако и ти си от тези хора и нито един от съветите по-горе не ти помагат да се почувстваш по-добре, то тогава ти е време за нова работа. А такава можеш да намериш тук, просто трябва да кликнеш на бутона „намери работа“ и да разгледаш обявите ни за работа, които предлагаме и да си дадеш шанс за един нов старт в твоето кариерно развитие!