5 съвета за това как да превърнем професионалните цели в реалност

Теодора Ковачева
24/10/2023

С настъпването на новата година всеки поглежда с надежда към възможностите, които “новото начало” ще донесе. Наскоро в социалните ни мрежи те попитахме какво искаш да  постигнеш през новата 2021-ва година. Ето, описани в 5 лесни стъпки нашите съвети за това как професионалните ти цели могат да се превърнат в щастлива реалност:

За придобиване на ново умение:

1. Конкретизирай умението, което искаш да придобиеш (научаване на чужд език, ново техническо или меко умение). За да превърнеш мечтата в реалност, тя трябва да бъде възможно най-точна. Да си определиш краен срок също поставя рамка, която е чудесен мотиватор.

2. Разгледай в интернет възможностите за релевантен курс или семинар. Провери в сайтовете на образователните платформи или директно в Google. Заради обстановката в момента, повечето обучения предлагат онлайн присъствие, но това не трябва да те притеснява. Дистанционната форма предлага много удобства, като повторение на лекцията и учене от комфорта на дома.

3. Обади се за подробности или се запиши онлайн. Не отлагай! Важно е да действаш бързо, защото ежедневните задачи често разсейват от по-голямата цел. Използвай следпразничното вдъхновение, за да доведеш нещата до успех.

4. Предплати, за да си гарантираш, че наистина ще стартираш. Понякога се разколебаваме в последния момент, ето защо предварителното плащане на таксата, е необходим мотиватор за всеки, който има склонността да се разсейва от крайната цел.

5. Давай всичко от себе си на всяко занятие, това е твоята мечта и тя заслужава максимални усилия и отдаденост!

За завършване на образование:

1. Изготви ясен план - колко време остава преди финалните изпити; колко обемен е материалът, по който трябва да се подготвиш; трябва ли да създадеш допълнителен проект или презентация? Важно е всеки аспект да е детайлно описан, за да разпределиш най-оптимално времето си.

2. Консултирай се с колеги или преподаватели. Различната гледна точка често може да бъде изключително полезна. Попитай преподавателите си за съвети как да се справиш с материала и задавай въпроси ако имаш неясни теми. Не забравяй и, че интернет не е единствения източник на допълнителна информация!

3. Не оставяй всичко за последния момент! - Проучванията показват, че ако всеки ден четем по малко, мозъкът става много по-възприемчив и запаметява информацията за по-дълго време. Отделяйки по час-два на ден за учене, ще имаш значително по-добри резултати, отколкото ако прочетеш всичко вечерта преди изпита. Ако работиш, най-добре използвай времето, докато пътуваш към офиса или това в обедната почивка.

4. Води си бележки! - Това е най-добрият начин да си гарантираш, че ще запомниш прочетеното, защото мозъкът получава идентична информация по два начина - един път чрез прочитане и втори чрез писане. Освен това, бележките са подходящи за преговор в деня преди финалния изпит.

5. Мисли за крайната цел! - Казват, че да си представиш успеха като реалност е 50% от цялата работа. Ето защо е толкова важно всеки ден да си мислиш за крайния резултат и за това колко добре ще се чувстваш, когато си го постигнал. Помисли си какво ще правиш, когато приключиш или как ще отпразнуваш завършването си. Това са неща, които ще те мотивират всеки ден, без дори да се стараеш в тази посока.

За повишаване на експертното ниво:

1. Проучи внимателно възможностите в твоята сфера/компания, за да не останеш разочарован. Важно е да си запознат с реалистичните възможности, които се крият пред теб. По този начин можеш да планираш пътя към успеха по релевантен начин. Такъв тип възможности за растеж не се появяват постоянно, във всяка сфера и компания, тъй като това е обвързано с фактори като: периода от годината, финансовата стабилност и квотата за по-старши служители.

2. Бъди обективен в самооценката си. Често хората допускат грешката да имат твърде високо мнение за себе си и кандидатстват за позиция, която изисква по-висока квалификация. Това води до неуспех и разочарование. От друга страна, добри професионалисти, които твърде много подценяват качествата си също трудно биват повишени. Старай се да си честен със себе си и да подобряваш всичко, което смяташ за слабост. За тази цел можеш да направиш тестове за самооценка за различни твърди и меки умения, за да прецениш възможностите си.

3. Докажи се в областта си! Това е една от ключовите стъпки, когато искаш да бъдеш повишен в експертно ниво. Поемай повече отговорности и не пропускай възможност да се докажеш като проактивен и инициативен човек, но не допускай да влизаш в конфликти на работното място. Покажи добрите си качества и желанието си за развитие.

4. Води елегантни преговори. Важно е да запазиш добрия тон на комуникация, когато говориш за повишение. Колкото и висока да е квалификацията ти или да отговаряш на изискванията, ти представяш твоя личен бранд, а най-важното е да го продадеш по възможно най-добрия начин.

5. Смени работното си място. Ако не виждаш поле за развитие на мястото, на което си в момента, всичко е наред! Често се случва хората да търсят развитите в посока, която настоящият им работодател не може да им предложи. Това не означава, че служителят е нелоялен или работодателят неблагодарен, а просто, че е настъпил момента, в който пътищата да се разделят. Ако твоят случай е такъв, не се колебай да разгледаш нови възможности тук.

Стартиране на собствен бизнес:

1. Проучи законовите разпоредби и изискванията за бранша, който те интересува. Това е най-важната административна стъпка, с която да се съобразиш, когато решиш да следваш мечтата си. Всеки бранш, дори всяка ниша има свои специфични и индивидуални изисквания, които трябва да се покрият, за да бъде дадена фирма легална. Ако ти се струва трудно можеш да си запазиш консултация с адвокат, който да те посъветва какво ти е необходимо.

2. Определи основни параметри (направление, капитал, помещение, брой служители, с които да стартираш). Важно е да имаш ясна визия. Ако досега си бил Marketing Team Lead и имаш опита и контактите, които са ти необходими, за да стартираш нещо свое, то най-напред трябва да определиш с какъв маркетинг ще се занимаваш - Digital, Direct или друго. Прецени каква сума можеш да вложиш като капитал и дали ще стартираш сам или ще наемеш служители.

3. Анализирай конкурентите! Всеки добър професионалист трябва да познава конкурентите си и в най-дребни детайли, за да може успешно да се позиционира на пазара и да се отличава. Когато си определил направлението на бизнеса си, провери в интернет, кои са големите играчи на пазара. Можеш да разгледаш също сайтовете на камарите, които са свързани с бранша.

4. Изготви бизнес план или потърси консултация със специалист! Това е основата на всеки успешен бизнес, но често може да се окаже сериозна трудност пред някой, който няма опит. Ето защо, ние те съветваме да се консултираш с професионалист, който да ти помогне да построиш най-добрия план за развитие и успех на твоята мечта!

5. Не се отказвай, когато стане трудно! Това е най-важният съвет, който можем да ти дадем и е валиден за всяка една цел, било то професионална или лична. Пътят към успеха никога не е лесен, затова трябва искрено да вярваш в мечтата си и да знаеш, че е най-тъмно точно преди изгрев слънце!

Това бяха нашите предложения от 5 стъпки, които да следваш, за да се приближиш до превръщането на целите си в реалност. Надяваме се, че са ти били полезни.

Последен бонус съвет: Не си поставяй твърде много кариерни цели, защото можеш да загубиш баланса между професионалния и личния живот. Затова бъди последователен в работата си, но и търси лично удовлетворение. Виж нашите 6 съвета за това тук.

Пожелаваме ти успешна 2021 г. и много късмет!