5 професии, които ще се развиват все повече през следващите 10 години

Ани Кунева
24/10/2023

Без значение дали сега завършваш средно образование или пък искаш да се преквалифицираш, най-вероятно си в търсене на актуална професия, която да ти гарантира устойчиво професионално развитие. 

Ние знаем, че това е предизвикателна задача и сме насреща да помогнем! 

Заедно с нашите експерти по подбор избрахме 5 професии на бъдещето, които няма да бъдат погълнати от изкуствения интелект в следващото десетилетие. В следващите редове, ще можеш да прочетеш повече за тях, за да прецениш кое би било подходящо за теб. 

Хубаво е за всяка една от изброените професии, да имаш подходящо образование в сферата, въпреки многобройните курсове, които се предлагат на пазара. Именно затова сме включили и примерни бакалавърски програми, които можеш да изучаваш, за да станеш специалист в дадената област.

Дигитален маркетинг (маркетолог)

С всяка изминала година, тази професия става все по популярна. Голяма част от търговията на стоки и услуги се прехвърли в дигиталния свят, съответно работата в тази сфера се увеличава. Дори понякога да звучи трудно за вярване, факт е, че много често бизнесите стават успешни именно, чрез рекламите си из социалните мрежи, включително и тик ток. Да си маркетолог, може да звучи лесно, но за тази професия, трябва да имаш емоционална интелигентност, висока езикова грамотност, внимание към детайла и познания в психологията. Важно е да умееш да “влизаш в обувките” на другия и да гледаш през призмата на крайния потребител.

Разбира се, много от уменията идват с практиката, но за поставиш подходяща основа, която да надграждаш можеш да изучаваш специалности като “Маркетинг и комуникации”, “Реклама и PR” или пък да запишеш нещо по-всеобхватно и да надградиш с курсове и специализирана магистратура.

Инженер

Да развиеш кариера в сферата на инженерството със сигурност не е лесна задача, но определено е един от доходоносните браншове. Позициите са разнообразни, с възможност за работа в различни области, което прави избора по-лесен за теб. От строителството, през електроенергията и възобновяемите източници, до високотехнологичните производства, навсякъде има остра нужда от мотивирани и образовани специалисти.

Не е тайна, че за да се занимаваш тази професия, са нужни много добри умения, подготовка и образовение. Специалностите в различните направления са много, но сред популярните срещаме “Индустриално инженерство”, “Конструктивно инженерство”, “Машинно инженерство” и други.

Киберспециалист

Интернет се превърна в най-лесния достъп за всякаква информация, вече само с няколко кликвания, може да разберем почти всичко, което ни интересува. Заедно с този комфорт, в дигиталното пространство съществуват и много заплахи за личните ни данни като потребители, но и за чувствителната информация на бизнесите. 

В последните години хакерските атаки стават все по-често срещани и това показа каква нужда и същевременно недостиг на кадри има в този сектор. Именно затова, а и заради голямата отговорност, която един специалист по киберсигурност носи, възнагражденията в сектора са високи. За да се развиваш в сферата ти предлагаме специалности като “Компютърни науки”, “Информационни технологии”, “Киберсигурност” и други подобни.

IT- специалист 

Живеем в свят, в които трудно може да бъде опериран без технологиите.  Тази професия е една от най-сериозните в днешно време, тъй като от нея зависи развитието на почти всеки бизнес, по отношение на програмите и софтуерите, които използва, обработването на данни или оптимизиране на процесите и съответно съкращавани на разходите. След като повечето от фирмите приложиха хибридния начин на работа, тази специалност стана още по-значима и естествено много добре заплатена.Тъй като технологиите и информационните системи се развиват бързо, е важно да продължаваш да се обучаваш и да се обновяваш с новите тенденции и практики в индустрията. Но за да стигнеш до висока позиция, с добри доходи, трябва да имаш търпението да събереш познанията, които са ти нужни и да не спираш да се самоусъвършенстваш. 

Някои от производителите на софтуер и технологии, като Microsoft, Cisco, Oracle и други, предлагат сертификационни програми, които могат да ти помогнат да повишиш уменията си в индустрията.

Специалностите, които можеш да изучаваш са “Компютърни науки”, “Информационни системи”, “Уеб технологии”, “Мрежи и сигурност” и други. 

Човешки ресурси - HR

Накрая, но не по важност, стигаме до една професия, без която никоя голяма компания не може да се справи. Както много други, HR-ите също преминаха през различни трансформации и днес са стратегическите партньори на бизнесите, които правят много повече от наемане на служители и организиране на тиймбилдинги.

На дневен ред от задачите им е и оптимизиране на вътрешните процеси, поддържане на приятна работна атмосфера, организиране на обучения, подпомагане адаптация на новите служители, грижа за задържането на талантите в екипите и още много . 

Тенденция сред хората е да очакват все повече от работното място не само финансово, но и емоционално, което отваря много позиции за HR-и в различни фирми и сфери. 

Част от специалностите, които можеш да запишеш са: “Човешки ресурси”, “Управление на човешките ресурси и проекти”, “Комуникации” и др. 

В нашия сайт можеш да откриеш над 300 отворени позиции, много от които са подходящи за кандидати с малък или без опит и предлагат работно време, което да се съчетае с образование. Заедно с това, предлагаме кариерни консултации за всеки, който иска да се запознае с тенденциите в сферата, в която се е насочил и с възможностите, които му предстоят. 

Можеш да се свържеш с нас на имейл career@hrs-bg.com