5 добри практики за привличане на топ таланти

22/11/2023

Ако в момента сте в процес на търсене и наемане на нови служители или ви предстои такъв, то тази статия е подходяща за вас.

Знаем, че намирането и успешното привличане на топ кадри е трудна задача, именно затова сме събрали 5 добри практики, които да използвате в процеса, за да го постигнете по-лесно желания резултат. Защото в крайна сметка именно един топ служител може да направи разликата за вашата компания и да ви помогне да сте още по-конкурентноспособни на пазара.

Ето какво показва нашият дългогодишен опит за успешните практики:

Ясно дефиниран процес

“Какъв е процесът по наемане?” е често пренебрегван въпрос, но истината е, че има изключителна тежест както за работодателите, така и за кандидатите. Правилна дефиниция и комуникация на процеса увеличава вероятността вашата компания да бъде избрана пред конкурентни такива и да се осигури по-гладък и по-ефективен процес и за двете страни.

Важно е да отбележим, че продължителността на процеса по наемане също оказва значително влияние върху решението на кандидата да приеме оферта или да премине към друга възможност. Например, ако при вас кандидатите трябва да преминат през значително повече стъпки в сравнение с конкурентите, вие може да изпуснете топ таланти. В някои индустрии е често срещана практика HR процесът да бъде провеждан дори само в една стъпка.

Разбира се, не е във ваша полза да прибързвате с подбора и да рискувате да изпуснете да комуникирате важни неща. Трябва да намерите добър баланс между това да поддържате вашите кандидати ангажирани и да преминете успешно през всички важни стъпки.

Предоставяне на обратна връзка

Предоставянето на обратна връзка е особено важно дори и за кандидатите, с които не продължавате напред.

Маркетингът от уста на уста е мощен инструмент, който може да бъде или във ваша полза, или да работи срещу вас . Ако някой обмисля да кандидатства във вашата компания, но чуе от познат, че е бил оставен без навременна обратна връзка, то това може да му създаде лошо впечатление и дори да го разубеди, че вие сте правилният избор за него.

Освен това, с бързия темп, с който се развива пазара на труда, някои компании намират начини да предоставят обратна връзка на кандидатите си дори в рамките на същия ден. Ето защо, с цел да останете конкурентоспособни, е важно да комуникирате с хората своевременно.

Прозрачност относно заплащането

Най-вероятно кандидатите вече са запознати със средната заплата за типа длъжност, от която се интересуват. Въпреки това, за повечето от тях е много важно да чуят директно от вас в какъв размер е трудовото възнаграждение. Добра практика е това да се случи още по време на първите ви срещи или кореспонденция.

Говоренето открито относно заплатата допринася много за установяването на доверие с кандидата. Въпреки че заплатата не е всичко, тя често е ключова причина за вземане на финално решение. Предоставяйки им тази информация още на ранен етап, вие ще си гарантирате, че разполагат с всичко нужно, за да обмислят внимателно мястото си във вашия екип. Ако искате да разберете повече относно очакванията на талантите спрямо работодателите, прочетете нашата статия по тази тема.

Запознаване с графика на кандидата

Друга ефективна практика за задържане на най-добрите таланти, е като се запознаете с техния график. Това означава да разберете на какъв етап са от процеса си на търсене на работа. В този случай изпитаният метод AКПО (от англ. APRO) може да ви спести много време, енергия и ресурси.

  • Активност – с колко други компании разговарят кандидатите? Търсят ли си активно работа или просто проучват възможностите на пазара на труда?
  • Класиране – къде се класира вашата възможност за кандидата в сравнение с други опции, които обмислят?
  • Процес – колко далеч са стигнали кандидатите в интервютата си с други компании?
  • Оферта – очакват ли някакви оферти в следващата седмица или две?

Този метод ви предоставя ценна информация за нивото на интерес и ангажираност на кандидатите към ролята, както и в какъв процес от търсенето на работа са. Обмисляйки всеки от компонентите, вие може да вземете по-информирани решения и да избегнете риска от загубване на най-добрите таланти.

Представете вашите уникални предимства

Кандидатите може да получават множество съобщения всеки ден от специалисти по подбор на персонал за редица различни роли. Това, което ще ви помогне да се отличите от конкуренцията, е да представите уникалните предимства на компанията и екипа, както и да подчертаете възможностите, които предоставя отворената позиция при вас.

Ако вие сте HR или работодател и имате нужда от съдействие при намирането и задържането на топ таланти, свържете се с нас. Мисията ни е да свързваме блестящи таланти със забележителни компании, затова предлагаме персонализирани решения, с които да ви помогнем да откриете и задържите идеалните за вас таланти.