3 мита за първото ви интервю

Цветелина Стефанова
24/10/2023

Отказвате чаша вода на първото интервю? Знаете ли, че това действие може да застраши шансовете ви за получаване на исканата работна позиция?

Вероятно сте чували поговорката „скромността краси човека“ или „скромността е за хората, които нямат други качества.“Всъщност скромността не е за хора, които нямат други качества, а които не могат да се радват на тези качества и смело да ги презентират и да се възползват от тях. Понякога с риск да не звучат прекалено прехвалено, някои кандидати омаловажават труда, опита и себе си – и това си личи още от първото интервю. Затова не се притеснявайте да се възползвате от вода в стъклена чаша, в случай че ви предложат в началото на интервюто.  Този мит е особено важен за кандидати с търговски опит - кандидатствайки за търговски позиции, вие трябва да покажете увереност в себе си още на първото интервю и използвате възможността да заявите ясно опита, желанията и цената си.

За щастие, ние сме тук, за да разбулим освен този и още няколко погрешни вярвания за първия етап от процеса по подбор, за да може да стъпите в интервюто с „правилния крак”. Като консултанти в агенция за подбор на персонал, всеки от нас се среща с хиляди кандидати. Всеки ден се сблъскваме с погрешни разбирания, които пречат на успеха на кандидатите и ги карат сами да саботират представянето си още на първото интервю.

Ето и три от най-разпространените митове, които след като научите, ще ви предпазят от самозаблуда при следващото ви интервю.

1. „Да се облечеш строго официално е гарантиран начин да впечатлиш интервюиращите.

Не точно! Безспорна е поговорката „по дрехите посрещат, по ума изпращат“,  но обличайки се прекалено корпоративно рискувате да не представите себе си по най-добрия начин. Облеклото издава вашата личност и поведение, именно затова панталон с ръб например може да ви накара да изглеждате по-сковани, твърде корпоративни и оставя впечатление за консервативност, а компаниите все повече се стремят служителите им да бъдат гъвкави, либерални и разчупени в своето мислене.Моята препоръка към кандидатите е винаги да се придържат към личния си стил, да бъдат спретнати, чисти и да се чувстват комфортно в „кожата си". Важно е също да избягват прекалено разголените дрехи, разбира се.

2. „Достатъчно е да говориш обобщено за опита си – всичко останало го пише в автобиографията.

Факт е, че предвид забързаното ежедневие на всички не може да се очаква, че СЕО-то на компанията, в която кандидатствате ще успее да запомни всичко от автобиографията ви. Затова отделете време и се подгответе да говорите структурирано за опита си в хронологичен ред и с детайли дотам, докъдето са полезни за конкретната длъжност, спрямо вашето CV. Хубаво е все пак да не разводнявате разговора с излишна информация, тъй като рискувате да бъдете отегчителни за събеседника. Важно е да не отнемате функцията на интервюиращия да бъде водещ на разговора, като му позволите и той да задава въпроси.

3. „Акоаз съм с най-високата квалификация, ще получа работата.

Още един мит! Трябва да имаме предвид, че съществуват множество фактори, които да накланят везните в едната или другата посока за вземане на решението кой е правилният човек, на когото да се повери изпълнението на определена длъжност. Понякога, що се отнася до високи мениджърски позиции, най-квалифицираният човек получава работата, докато друг път е човекът с конкретна по-специфична квалификация, с която би бил полезен на дадения екип, с който ще работи. Друг път ще се вземе решение да се назначи някой, който много добре би паснал на организационната култура на компанията като личност.

Запомнете, че квалификациите ви са само част от уравнението за успешно преминаване на процеса по подбор. И имайте предвид, че всеки от тези митове и вярвания има своите изключения, бидейки в определена среда и/или ситуация. Един пример, за да стане още по- ясно: кандидатствайки за позиция в банка е строго препоръчително да бъдете с официално облекло и няма нищо лошо в това да сложите онзи панталон с ръбове, а защо не и сако!?